Direktøren for den hollandske dyrepark Hoenderdaell, Robert Kruijff, forsøgte at redde giraffen Marius.

Den hollandske dyrepark er netop ved at færdiggøre et savanne-anlæg på tre tønder land, hvor der ville være plads til giraffen. Savanne-anlægget havde allerede fået zebraer og strudse. Den hollandske dyrepark havde planlagt, at den skulle have giraffer til næste år, når anlægget stod helt færdigt, men da direktøren hørte om danske Marius, besluttede han sig for at forsøge at redde giraffen.

Men Københavns Zoo afviste Robert Kruijffs tilbud om at overtage den unge giraf.

På facebook skrev dyrepark-direktøren:

- Direktør for Københavns Zoo har afvist vores tilbud om at redde Marius. Hoenderdaell er ikke en del af det europæiske avlsprogram for giraffer og kommer derfor ikke i betragtning.

- Jeg er vant til at dyr dør, men da jeg hørte, at nu var giraffen Marius død, fik jeg tårer i øjnene. Det var meningsløst. Det er egoistisk, at en person beslutter, at uanset hvad folk siger, så skal dyret dø. Det er ok, at man skyder et sygt eller et såret dyr, men at man skyder et sundt dyr, det forstår jeg ikke, siger Robert Kruijff til bt.dk.

Han vil ikke være en del af det europæiske avlsprogram for giraffer, for han mener ikke, det tjener andet formål, end at de zoologiske haver skal tjene penge.

- I samarbejdet har de nogle regler for, hvordan man skal drive den zoologiske have. Og en af reglerne er, at hvis man har et dyr man ikke kan bruge, og ingen i avls-gruppen vil have det, så skyder man det. Og det er jeg imod, for jeg mener, at en zoologisk have skal være som en Noahs Ark. Vi skal redde dyr, som er truede, og hvis vi har en for stor population i dyreparkerne, så kan vi arbejde for at få dem tilbage i naturen, siger Robert Kruijff og henviser til det arbejde der foregår med løver og gorillaer. Der er omkring 250 løver tilbage i Vestafrika. Vi er med i et projekt, der går ud på, at sætte flere løver ud i Vestafrika. 20 zoologiske haver arbejder sammen på det projekt for at avle løver, som kan sættes ud i Vestafrika. De zoologiske haver skulle arbejde med sådanne formål, men i dag arbejder de kun for at sælge billetter, siger Robert Kruijff og fortsætter:- I England har man en organisation, der avler gorillaer for at bringe dem tilbage i naturen. Og det er også den form for avlsarbejde vil vil lave i vores dyrepark. Det er et arbejde folk kan forstå. Det giver mening, siger Robert Kruijff, som også tager afstand fra den offentlige obduktion af giraffen.

- Jeg synes, det er makabert, at man obducerer dyret foran børn. Det kan godt være, at nogle børn ude på landet er vant til at se slagtede dyr, men de fleste børn i byen har ikke engang set et vildt dyr, og så skal de se et blive slagtet på den måde, det kan jeg ikke se meningen med, siger Robert Kruijff.

Den to-årige giraf Marius blev skudt med en riffel søndag, fordi Københavns Zoo ikke havde plads nok til ham, og fordi det ifølge Københavns Zoo ikke er muligt at sende den af sted til en anden zoologisk have uden at skabe indavlsproblemer.

Historien har de seneste dage optaget ikke bare danske, men også internationale medier. Svenske, britiske, hollandske og franske medier har ivrigt skrevet om den 18 måneder gamle giraf, der måtte lade livet, og som bagefter blev obduceret foran interesserede besøgende i Københavns Zoo og fodret til løverne. Københavns Zoologiske Haves begrundelse for at aflive Marius er, at girafferne skal have ungerne i naturlige intervaller - ligesom i naturen. På et tidspunkt ville kalven bryde ud af flokken og danne sin egen familie - eller slås med sin far. Dette var kalven ifølge Zoologisk Haves videnskabelige direktør, Bengt Holst, allerede begyndt at gøre, og det er en potentielt farlig situation for girafferne. Københavns Zoo forsøgte derfor at få kalven afsat til en anden Zoo, men det kunne ikke lade sig gøre p.g.a. pladsmangel i andre haver og risiko for indavl.