Det er ulovligt at bruge tvangsmidler som dressurrytter, skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelelse om stjernerytteren Andreas Heglstrands ridemetoder.

Pressemeddelelsen kommer i kølvandet på Facebook-billeder af Andreas Heglstrands hest Akeem Foldagers blå tunge og sår fra ridesporer fra et privat ridearrangement lørdag den 12. april.

Siden billederne kom frem på Facebook via sitet med nyheder om ridesport, EPONA.tv, har 3.897 vrede Facebook-brugere delt billedet på nettet og kaldt hændelsen for 'dyrplageri'.

I pressemeddelelsen beskriver Dyrenes Beskyttelse, at den blå tunge stammer fra for kraftig brug af hovedtøjet 'kandarbiddene' og at blodtilførslen til tungen har været afbrudt i en periode.

Desuden viser billederne tydelige sår på hestens bug, som skyldes for kraftig brug af sporer. Sårene er forsøgt skjult ved hjælp af farve. Sår af denne type er smertefulde for hesten, og hesten bør ikke rides i den tilstand', skriver Dyrenes Beskyttelse.

- Det er særdeles beklageligt, at en førende dressurrytter som Andreas Helgstrand i den grad tilsidesætter hensynet til hesten og benytter sig af smertefulde tvangsmetoder, som det fremgår af billederne. Andreas Helgstrand bør være bevidst om sin rolle som forbillede for en stor del af Danmarks ca. 200.000 ryttere, udtaler dyreværnschef Jens Svenningsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Også Dansk Ride Forbund kommenterer sagen.

- Vi har fået tilsendt billeder fra et privat arrangement, hvor vi hverken var medarrangør eller havde tilsynspligten. Men hestevelfærd er en klar prioritet, der fortjener både fokus og engagement. De fremsendte billeder giver anledning til at undersøge episoden nærmere, og det er derfor besluttet at indkalde Andreas Helgstrand til et møde og samtidig lade Akeem Foldager tilse af en dyrlæge, skriver forbundet på sin Facebookside.