Hun er to-sproget, går med tørklæde, har store brune øjne og elsker at recitere vers fra koranen. Mød Aasmina, den muslimske, talende dukke.

I lidt over et halvt år har Aasmina været til salg i flere danske net­butikker, der handler med islamisk legetøj.

Aasmina nyser, når du trykker hende på næsen. Når du trykker hende i hånden, reciterer hun to suraer fra den hellige koran, som hun bagefter gentager på engelsk.

På den måde opnår små børn i alderen +3 ’viden og forståelse om verden’, som der står bag på den lyserøde pakke, der følger med Aasmina.

Fastholder piger i kønsrollemønster



Ifølge kønsforsker ved Roskilde Universitetscenter Karen Sjørup er dukken - ligesom andre dukker - med til at fastholde piger i et bestemt kønsrollemønster.

- Det er en lidt absurd dukke. Normalt har dukker til formål at lære piger at blive mødre. Den her siger så koranvers i stedet for ’mama’, og er sikkert beregnet til at få børn til at blive muslimer. Jeg tror dog ikke den virker efter hensigten, for børn i tre-års alderen forholder sig ikke til, hvad der kommer ud af munden på dukken, siger Karen Sjørup.

Hun mener heller ikke, at dukken vil have den store indflydelse på, om muslimske piger vælger at gå med tørklæde, når de kommer i puberteten.

Islamisering



Islam-ekspert Ehab Galal fortæller, at legetøj og børne-tv er en udbredt måde at lære børn om islam. Der findes adskillige muslimske børnebøger og den arabiske tv-station Iqraa, der kan modtages i Danmark, sender jævnligt børneprogrammer med religiøst indhold.

Ehab Galal ser dukken som et udtryk for en islamisering, der har fundet sted af muslimske indvandrere i vesten gennem de sidste 40-50 år.

- Dukken giver piger en identitet som muslimer. Men når forældre giver deres børn sådan en dukke, er det ikke nødvendigvis af religiøse grunde. Det kan også være fordi de vil give børnene nogle basale arabiskkundskaber eller opdrage deres børn med til et bestemt værdi­sæt, siger Ehab Galal, der er assisterende professor ved Institut for tværkulturelle og regionale studier på Københavns Universitet.

Aasmina bliver produceret i Middelsex, England, af firmaet Desi­doll. Firmaet laver også en muslimsk dreng, der hedder Yousuf.