Med udtryk som ’sexistisk’, ’fucking klamt’ og ’en omgang lort’ hagler kritikken ned over Danmarks Radios P3, efter at radiokanalen forleden offentliggjorde en ’satirisk video’ til ære for svømmeren og OL-guldvinderen Pernille Blume.

Nu lægger Pernille Blumes mor, Pia Blume, sig i slipstrømmen af de mange kritiske kommentarer, der de sidste par dage har været rettet mod den omdiskuterede video, der forleden blev offentliggjort på P3’s Facebook-side.

I videoen ses en ranglet mand med badehætte, svømmebriller og et par lidt kiksede badebukser stå og synge om, hvor dejlig han synes, den danske svømmer er, mens han kører hænderne rundt på sin bare overkrop og tager sig selv i skridtet.

’Du ligger der og smiler sjaskvåd', 'ku ik' drømme om at drømme om dig til en tømning af mit sæd-depot', 'Du får noget til at vokse og dunke i min krop’, synger han blandt andet i videoen.

Selv har OL-guldvinderen Pernille Blume endnu ikke kommenteret videoen, men hendes mor, Pia Blume, er ikke videre begejstret. Hun mener, at videoen negligerer det store arbejde, som hendes datter har lagt i sin sportsgren forud for OL.

»Jeg ved godt, at vi har ytringsfrihed. Men som mor, synes jeg, videoen fra P3 er langt over stregen. Den underkender en kvindes enorme arbejde i næsten 20 år. Pernille har lagt så mange timer i det, og så laver P3 en utilstedelig video ud af det. Hun var den første fra Danmark, der vandt en guldmedalje i år til OL. Og det er 68 år siden, at Danmark vandt guld i svømning. Så jeg er overrasket over, at DR har lavet sådan en video. Hvad skal det til for?« siger hun til BT.

Artiklen fortsætter under videoen.

På Facebook har folkene på P3 tidligere forklaret, at videoen er ment som en satirisk kommentar til mediernes dækning af den populære svømmers bedrifter ved det netop overståede OL.

'Mange af jer synes, at videoen er plat og ulækker. Videoen ER plat og den ER ulækker. Tanken var netop at lave en satire over sexisme - som er et ulækkert fænomen. Det er altså ikke meningen at komme med et sexistisk budskab, men i stedet at latterliggøre sexisme,' skriver P3's medarbejder 'Søren' i kommentarfeltet som svar til de mange forargede lyttere og understreger, at det ikke er Pernille Blume, man ønsker at gøre grin med, men derimod en maskulin karikatur.

Til BT uddyber P3’s digitale redaktør, Jonas Delfs, at sexisme er et debatemne, der har fyldt meget under OL, og at formålet med videoen var at udstille netop det faktum:

»Idéen var at lave en superkarikeret karakter, der tydeligvis er klam og ulækker. Jeg er overrasket over, at der ikke er flere, der kan se, at vi selvfølgelig ikke synes, at ham her med svømmebriller og speedos er en fed fyr. For mig er han en sølle mand. Men det kommer an på øjnene, der ser,« siger han.

Den forklaring giver Pia Blume imidlertid ikke meget for.

»Jeg kan ikke se, at budskabet med videoen er at latterliggøre sexisme. DR P3 undergraver sig selv. At hun skulle have fået uproportionel stor mediedækning, fordi hun er smuk, har ikke noget med hinanden at gøre. Ja, Pernille Blume er smuk. Men sådan er hun bare skabt,« siger hun.

P3’s digitale redaktør, Jonas Delfs, medgiver, at mange danskere fejlagtigt har opfattet videoen som en hyldest til Pernille Blume. Han understreger dog, at videoen ikke er en hyldest, man skal tage bogstaveligt. Han er derfor ked af, at mange har misforstået pointen med karikaturen.

»Vores pointe var, at på trods af, at Pernille Blume har vundet guld, så kammede medieomtalen over. Det er der en tendens til, når det drejer sig om smukke kvinder – og det er jo netop det, der er fjollet og afsættet for at lave videoen. Men hvis man ikke køber den præmis, så har vi måske fejlet,« siger Jonas Delfs.

Det vides ikke, om Pernille Blume selv har set videoen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Vis mere