En ikonisk bygning fra filmen 'Olsen-banden på sporet' kan snart ikke findes i det danske landskab længere. Kommandoposttårnet på Københavns Godsbanegård - Det Gule Palæ - skal rives ned inden for et år, bekræfter DSB.

De fleste kender nok bedst kommandoposten ved togskinnerne langs Enghavevej nær Vestre Fængsel fra den syvende Olsen-banden film, Olsenbanden på Sporet. Her får Kjelds søn Børge arbejde på stedet, der dengang var et knudepunkt for styringen af godstrafikken i København. I filmen sørger Børge for, at Egon, Benny og Kjeld kan slippe afsted med en masse guldbarrer.

Og så er der ikke mindst scenen, hvor Egon kortslutter en sikringskasse, så alle dagslyssignalerne lyser rødt på sportavlen i kommandoposten, hvilket skaber kaos på banenettet. Selvom scenerne inde fra kontroltårnet blev skudt i et studie, er det stadig et stykke filmklenodie, som snart kun kan opleves, hvis man ser filmen fra 1975.

Det gule palæ

For siden posten blev nedlagt i 2010, har den tidligere så centrale kommandopost stået i forfald og er blevet hærget af spraymaling. Ingen vil betale vedligeholdelsen, så derfor har DSB og Banedanmark valgt, at nedrivningen skal ske inden for et år.

Banedanmark ejer selve tårnet, mens DSB ejer kontorbygningen, der ligger op til. Sammen har de aftalt, at det hele skal rives ned.

- Vi kan godt forstå den affektionsværdi, som bygningen har for Olsen-banden-fans. Men bygningen har været dårlig i meget lang tid. Der lever ikke andet end rotter. Derfor har vi besluttet, at grunden kan bruges bedre i form af personalebygninger, forklarer DSBs pressevagt.

Fans i sorg

På flere fora og blandt danske og tyske fans rammer nyheden hårdt. Formand for Olsen Banden Fanklub DK, Rune Holm Clausen, fortæller, at de har en debat kørende.

- Vi vil så gerne have reddet det palæ, fordi det er en del af den danske filmskat. Vi ved jo godt, at DSB kigger på røde tal på bundlinjen og vi med hjertet. Men der er mange Olsen-banden-fans, som synes det her er noget, der skal bevares. Vi har endnu ikke rettet henvendelse til Banedanmark eller Nordisk Film, siger han.

Kort: Her ligger Det Gule Palæ