Ud med sproget: Anette Haugaard, underdirektør i DSB Tog, salgsvognenes underskud er galoperet i vejret til svimlende 925 mio. kr. siden 2004. Hvorfor er I så dårlige til at drive forretning hos DSB?

- Der er ingen tvivl om, at salgsvognen er en økonomisk byrde for DSB. Vi har effektiviseret også på dette område det seneste par år, men i bund og grund er det bare ikke muligt at sælge kioskvarer fra små vogne med personale, som er meget dyrere end personalet i en kiosk. Det er også den erfaring, jernbaneselskaber i andre lande har gjort sig.

Hvordan kan DSBs ledelse forsvare, at togstewardesserne får 475.000 kr. i gennemsnit for at trille rundt med en salgsvogn og sælge kaffe?

- Vores togpersonale har jo heldigvis også flere andre funktioner end at sælge kaffe, men du har helt ret i, at man kan ikke sælge kaffe eller slik på det lønningsniveau.

Men er det ikke korrekt, at indtil 2012 har togstewardesser fået 475.000 kr. om året for at køre salgsvogn?

- Det er det, og som sagt så er det naturligvis ikke muligt at sælge kioskvarer med sådan et lønningsniveau. Derfor varetager vores togpersonale i dag også flere funktioner.

Hvordan i alverden kan DSB forsvare igennem otte år at have givet en løn højere end en politimands for at sælge kaffe?

- Jeg ved ikke, om sammenligningen er helt rigtig, men som du siger, er det et uholdbart højt lønniveau at forsøge at sælge kioskvarer på. Og det er langtfra sikkert, at det er muligt, selv efter vi har sammenlagt flere funktioner hos togpersonalet. Viser det sig, at der stadig tabes penge, så er der heller ikke andet for end at lukke salgsvognene på alt andet end de længste strækninger.

Jeg må spørge igen. Hvordan i alverden har DSBs ledelse kunnet lade det her ske?

- Der har været store forventninger hos kunderne til, at man kan købe noget på turen. Vores konkurrenter tilbyder ikke den service, og som jeg har nævnt, så er det også meget muligt, at vi bliver nødt til at reducere til et færre antal afgange.