Togpassagere i hele landet må se i øjnene, at der kører færre toge i dag på grund af snefald og -fygning. Derfor råder DSB til, at man holder øje med trafikken på nettet.

DSB har nemlig introduceret en vinterkøreplan for både intercity- og regionaltoge, hvor man håber at kunne holde det, man lover.

- Det er sådan, at i tirsdags blev der varslet snestorm i dag, så derfor tog vi en beslutning om at køre med færre toge i dag. Til gengæld regner vi med at køre til tiden på ni ud af ti togafgange. Det vi i praksis har gjort er at introducere en vinterkøreplan, som vi kører efter i dag på grund af det vejr vi har, siger trafikinformationschef i DSB Tony Bispeskov.

Hvor mange færre togafgange er der i dag?

- På en normal dag kører vi 1400 afgange, i dag kører vi 1300. Så det er under ti procent af afgangene, der er aflyst.

Hvorfor påvirker vejret togene?

- Man kan sige, at tog ikke bliver lige så påvirket af vejret, som biler gør, men togene går heller ikke ramt forbi. Årsagen til det er, at sporskifterne fryser til. De bliver varmet op enten af el eller gas, og de kan klare en vis mængde sne og snefygning, men når det sner og fyger rigtig meget, står de af, og det betyder forsinkelser. Derfor vælger vi at køre med lidt færre tog, men til gengæld holde planen.

Hvad kommer det til at betyde for passagerne?

- Det gode råd til passagerne er at de går ind forbi DSBs hjemmeside, hvor vi hele tiden opdaterer på hjemmesiden, hvordan situationen er eller at man går ind på rejseplanen.dk for præcis at finde ud af om ens tog er forsinket. Det er især togstrækninger på Sjælland, Lolland og Falster, der er hårdt ramt, mens nogle af S-toglinjerne i hovedstadsområdet også kører efter ændrede køreplaner, da de har de samme udfordringer med sporskift som intercity- og regionaltogene.

- Så skal man ud og kører med s-tog er det en god idé at kigge forbi DSBs hjemmeside, siger Tony Bispeskov.