'Folket' er glade for dronningens tale, men der er kritiske røster blandt avisernes eksperter.

Dronning Margrethes nytårstale 2011 deler som sædvanlig vandene dagen derpå.

Dronningen opfordrede os til at komme gennem krisen ved at stå sammen, være omstillingsparate, tage et medansvar og ikke parkere hele ansvaret på rådhuset.

Historikeren Lars Hovbakke Sørensen, som er ekspert i kongehuset, kalder det i dagens B.T. 'en af de mest markante taler fra dronningen.

- Den er en opmuntring, men så sandelig også en opsang, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Berlingskes litteraturredaktør, Jens Andersen, sammenligner dronningens nytårstale med en prædiken.

- Faktisk er det svært at komme i tanke om en mildere og mere lavmælt nytårstale blandt de 39 andre, dronning Margrethe har holdt siden 1972, skriver Jens Andersen i sin anmeldelse.

I Politiken kritiserer professor i retorik, Christian Kock talen for at være tomme banaliteter og utroværdig krisesnak.

- Der er mange banaliteter, enhver kunne sige hen over kaffen. Der er et par anvisninger til folket, men de sætninger kunne sagtens være bedre eller være sproglige billeder, som man kan huske, siger Christian Kock.

Endelig kalder Ekstra Bladets skribent talen for en 'statsminister-tale'.

- Dagen før sin medsøster Helle Thorning-Schmidt steg dronningen i går mentalt ned fra balkonen og talte som en statsminister: Om lige præcis det, de fleste mennesker spekulerer på i denne tid: Arbejdspladser, der lukker. Unge, der aldrig kommer rigtig i gang med tilværelsen. Og om, hvordan ikke længere kan lulle os ind i en forestilling om, at selv om krisen hærger i resten af verden, stopper den nok ved den danske grænse, skriver EkstraBladet.

Men på Amalienborg Slotsplads var 4-5000 mennesker mødt frem for at overvære livgardens tradionsrige vagtskifte i rød galla. Og her var der udbredt tilfredshed med dronningens nytårstale.

Flere indrømmede gerne, at de ikke havde hørt hele talen. Men det, de havde hørt, havde levet op til forventningerne.

- Jeg synes, det var en flot tale og hun klarer det flot. Hun må være nervøs, men hun gør det godt. Dejligt med en personlig tale, hvor hun også relaterer til sin egen familie, siger Hanne Lassen fra Frederiksberg, mens hun ivrigt fotograferer sit barnebarn, der kommer marcherende ind på sin plads i Livgarden.

- Hun fumlede lidt i ordene ind i mellem, men det var en fin tale i finanskrisen skygge. Vi hørte ikke det hele på grund af børnene, men hun levede fint op til forventningerne, siger Niklas Mikkelsen, der var var på slotspladsen sammen med sin kone Maria og børnene Alberte og Isolde.

- Det var en rigtig god tale, der var tæt på almindelige menneskers hverdag. Hun kommer selvfølgelig ikke i dybden, men det skal hun heller ikke. Nytårstalen er en tradition, som vi skal se. Sådan har det været lige fra jeg var barn, og min far købte det første fjernsyn i 1966, siger Poul Lorentzen fra Ishøj Landsby.

En gruppe unge mænd var også mødt frem på slotspladsen ved middagstid, selvom de tydeligvis endnu ikke helt var færdige med nytårsfesten endnu. Champagneflasken var i hvert fald med på slotspladsen, og en enkelt i selskabet havde endnu ikke fået skiftet smokingen ud med mere casual påklædning.

- Jeg synes, at dronningen manglede søens folk. De er smuttet ud et par gange nu, og det er vigtigt for mig. Min far var sømand, og det er jeg også selv. Men det var dejligt, at hun nævnte de udsendte soldater. Jeg havde måske nok forventet, at hun ville nævne Utøya, men det var okay, siger Thyge Christensen fra Svendborg.

- Jeg synes bare, at dronningens nytårstale er en dejlig tradition. Vi hørte ikke det hele, for børnene krævede også vores opmærksomhed. Men hun har i hvert fald ret i det med, at vi nok er for dårlige til at flytte os efter arbejde, siger Christina Sørensen fra København.

Som sagt skønnede politiet, at 4-5000 mennesker havde fundet vej til slotspladsen Nytårsdag. Mange fulgtes med Livgarden gennem byen frem til Amalienborg. Andre havde allerede taget opstilling på pladsen ved 11.30 tiden for at sikre sig en god plads.HVAD MENER DU OM TALEN? DELTAG I DABATTEN UNDER ARTIKLEN: