Christian Eugen-Olsen har efter sin exit fra hoffet som ceremonimester stadig en fyldt kalender. Med plads til diverse formandsjob, jazz – og modig optræden i fjernsynet.

Dronningens mangeårige ceremonimester Christian Eugen-Olsen, kommandør af 1. grad, forlod først sin fremskudte, dirigerende stilling for godt tre år siden, fordi der lige var en celebrering af majestætens 40 års regeringsjubilæum at klare. Men han frister ikke tilværelsen som en sat pensionist på de 75 år, han passerer i dag, tirsdag.

»Kalenderen er lige så fyldt, som da jeg var ved hoffet. Men nu er det bare mig selv, der bestemmer, hvad der skal siges ja til.«

Og det er ikke så lidt, når han i sit officielle cv betegner sig som bestyrelsesformand, foredragsholder, kammerherre og oberstløjtnant, men mangler orkesterleder og jazzmusiker. Senest ville han med et glimt i øjet kunne tilføje realitystar – som kassedame på prøve, hotelstuepige i praktik og begynder i pensionistgymnastik og bankospil – således som seerne for nylig har oplevet ham i DRs program ’Overklassen på udebane’, hvor han viste, hvordan en gentleman uden for de bonede gulve agerer med hjertets dannelse i mødet med andre mennesker og kulturer.

Hvorfor dette trip i tv?

»Fordi DR spurgte – og jeg er stadig nysgerrig på tilværelsen. Men meningerne om mig er vist delte?«

Agendaen for den travle Eugen-Olsen er ellers særdeles seriøs, idet han synes at realisere den A.P. Møllerske husregel: Den som har evnen, har også forpligtelsen.

Hans finest hour som formand for Frihedskampens Fredningsfond var, da Fonden i 2014 fik anerkendt Danmark som allieret under Anden Verdenskrig.

»Så for første gang var vi med som deltagende nation til D-dagen i Normandiet.

Dronningen og flere modstandsfolk og krigssejlere deltog, Dannebrog var oppe og nationalmelodien blev spillet. Uforglemmeligt. Vi skal derned igen i år 5. juni med et par veteraner. Jeg håber, at de kan blive ved med at deltage til 75-årsdagen i 2019.«

Foredrag om hoffet

Der er også en formandspost at røgte for Holmegårdsparken, Ordrups nye plejehjem. Og så foredragene overalt i landet: »Hvordan virker hoffet«.

»Jeg fortæller om Dronningens position i henhold til grundloven og har lige været til fuldt hus i Viborg, hvor en af deltagerne bemærkede: Hvor sagde du meget, men fortalte lidt.«

Eugen-Olsens naturtalent for livets lyse sider blomstrer, hvis der er et klaver eller flygel i nærheden. Omgivelserne sættes straks i swing med klassiske jazzrytmer.

Derfor er det en livsbetingelse, at han ofte spiller som leder af sit band, Up-Town – både i åbne og lukkede forsamlinger.

Hjemme på Strandvejen i Charlottenlund, hvor Birgitte er dronningen, høres tangenterne også blive rørt ret så flittigt. De lærte hinanden at kende som skøjteløbere på Gentofte Sø, da de var 16 og 17, så det er et parløb, der vil noget.

Med to børn og fem børnebørn, alle drenge.

For fem år siden blev fødselsdagen markeret med grandios royal festivitas i Alexandersalen på Christiansborg.

Nu bliver det udenlands. Familien er netop lettet mod Mallorca.

»Dér har jeg som en af få danske aldrig været, og da vores søn Jesper skulle til et fagmøde på et sygehus dernede, kunne vi lige så godt samles alle dér. Jeg glæder mig.«