Dronning Margrethe mindedes de faldne på begge sider under 150-årsdagen for slaget på Dybbøl. »Forsoningen var ikke givet - den skete ikke af sig selv,« lød det fra majestæten.

På en lun forårsfredag, hvor 150-året for slaget ved Dybbøl blev mindet på de gamle skanser på Dybbøl Banke, talte dronning Margrethe om at vise respekt for de faldne soldater, uanset om de var danske eller tyske.

Dronningen fremhævede, at trods et ændret fokus gennem tiden har alle mærkedage haft det samme mål: At mindes de, der kæmpede og led, og som måtte betale den højeste pris. Hun konstaterede også, at forsoningen efter krigen i 1864 ikke var givet.

»I de tidlige år efter den ulykkelige krig lukkede Danmark sig om sig selv. Derfor bar de første officielle markeringer af Slaget ved Dybbøl da også præg af sår, som endnu langt fra var helet. I disse år var slaget stadig et levende og smertefuldt minde i mange hjem. Og det er let at forestille sig, hvordan de stilfærdige mindestunder dengang var præget af samme følelse af tab og savn,« lød det fra Dronningen, hvorefter hun konstaterede:

»Om man var dansk eller tysk, var tabet lige smerteligt, for smerten kender jo ikke til nationalitet. Tiden gik, og tiden læger alle sår, siger vi, men tiden må også hjælpes på vej. På begge sider af grænsen gjorde man en oprigtig indsats for at skabe forsoning. Forsoningen var ikke givet - den skete ikke af sig selv. Men den skete.«

Den ændrede grænse efter krigen betød, at nogle årsdage har fundet sted under dansk flag og andre under tysk, og i sin tale mindedes Dronningen, at hun for 50 år siden deltog i mindehøjtideligheden samme sted.

»En gribende begivenhed, som dengang ganske naturligt bar et tydeligt dansk præg. Samtidig var det også dengang, at tanken om et samlet og enigt Europa for alvor var ved at tage form - også i Danmark,« sagde dronning Margrethe og fortsatte:

»I dag mindes vi atter det skæbnesvangre slag. Og vi kan se på slaget igennem nutidens øjne - i en tid, hvor danske og tyske flag kan vaje fredeligt side om side.«

Fredag markeres 150-årsdagen med taler fra både Dronningen, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og forsvarsminister Nicolai Wammen (S). Syd- og Sønderjyllands Politi anslår, at mellem 10.000 og 15.000 mennesker er samlet på Dybbøl for at markere dagen.