Lyt til artiklen

En Netto-butik i det nordvestlige København er så plaget af unge med indvandrerbaggrund, der grinende og ligeglade går ind i butikken ved højlys dag og stjæler for tusindvis af kroner, at butikkens souschef nu har rettet en direkte appel om hjælp til justitsminister Søren Pind.

»Jeg skriver til dig i afmagt, da jeg cirka en gang om ugen er udsat for grove butikstyverier fra unge mennesker. Når dette bliver anmeldt, og det gør det hver gang, lader det desværre ikke til, at politiet har ressourcer til at gøre noget ved sagen. Dette til trods for at jeg hver gang oplyser, at jeg har videoovervågning på de pågældende mennesker. Vi står i øjeblikket i en situation af totalt afmagt,« fremgår det af brevet, der mandag blev sendt til justitsministeren.

»Jeg sendte Søren Pind et brev, da jeg simpelthen ikke længere ved, hvad jeg skal stille op. Vores butik kan ikke holdes kørende, hvis de bliver ved med at stjæle, som de gør. De kommer hver uge, til tider flere gange om dagen,« siger Jakob, souschef i DøgnNetto i Brønshøj i det nordvestlige København, til Radio24syv.

Han ønsker kun sit fornavn nævnt af sikkerhedshensyn.

Jakob fortæller om en konkret episode:

»Jeg var ude på kontoret, og kunne se på kameraet, at min kollega blev distraheret af en af drengene, mens tre andre skiftedes til at bære kasser med øl, slik og kager ud af butikken. Jeg konfronterede dem med det, men de begyndte bare at ødelægge og kaste med varerne og råbe og skrige af mig. De var fire og jeg var kun én, så jeg kunne ikke gøre noget. Jeg følte mig virkelig magtesløs,« siger Jakob til Radio24syv.

Så sent som lørdag aften fik DøgnNetto hele tre gange besøg af drengene, der stjal varer for cirka 6.000 kroner samlet.

»De er iskolde, og mig og mine ansatte kan intet stille op. De sidste tre måneder har de stjålet varer for mere end 20.000 kroner,« siger Jakob til Radio24syv.

I begyndelsen undlod DøgnNetto at melde drengene, men efterhånden som tyverierne tog fart, begyndte souschefen at kontakte politiet.

»Jeg har anmeldt dem fire gange siden december, men politiet har bare sagt, at jeg skal sende en mail. Politiet har ikke været ude i butikken eller set på videoovervågningen,« forklarer Jakob til Radio24syv.

Et problem for hele kvarteret

Også andre butikker og virksomheder i området bliver groft generet af de unge med indvandrerbaggrund. Flere lokale erhvervsdrivende fortæller til Radio24syv, at også de ugentlig bliver udsat for groft hærværk og tyveri for flere tusinde kroner.

Blandt andet blev et møntvaskeri natten til søndag totalskadet, da drengene brød ind på vaskeriet ved midnatstid og ødelagde alle maskinerne. Flere vidner fotalte ejeren, at der var tale om de samme drenge, der stjal i DøgnNetto.

»En af naboerne, så drengene gå fra DøgnNetto hen til vaskeriet. Det må have stjålet noget appelsiner, for de lå smadret overalt i min forretning,« fortæller Leif, som ejer møntvaskeriet, til Radio24syv.

Hændelsen har fået ham til at lukke vaskeriet:

»Jeg gider ikke blive ved med at købe nye ting og holde vaskeriet kørende, når de alligevel hele tiden kommer og smadre butikken. Nu sætter jeg det til salg,« siger Leif, der ejer vaskeriet.

Også han ønsker kun sit fornavn nævnt. Drengene har jævnligt de sidste par måneder brudt ind på vaskeriet om natten. Til sidst fik Leif nok og kontaktede politiet.

»Naboen ringede til mig og fortalte, at nu var de brudt ind igen, så jeg fik politiet til at komme, men drengene stak af. Jeg tror de blev rasende på mig efter det, for to dage efter smadrede de vaskeriet fuldstændigt,« fortæller Leif til Radio24syv.

Leif er ikke den eneste, som på grund af gruppen af kriminelle drenge, ikke længere ønsker at drive butik i Brønshøj. Radio24syv har talt med ansatte i fire andre virksomheder, som ikke har ønsket at stå frem med navn. De har alle overvejet at sælge deres forretninger, da de ikke føler sig trygge i kvarteret.

Dansk Supermarked, der ejer Netto, beklager situationen.

Thomas Clement, regionsleder i Dansk Supermarkeds DøgnNetto-afdeling, fortæller, at der før har været lignende problemer i andre Netto-butikker.

»Desværre har vi før set unge mænd med banderelationer stjæle og skræmme vores ansatte. For et par år siden, var vi nødt til at lukke en Netto, da de ansatte var bange og følte sig utrygge,« siger Thomas Clement.

Hverken Københavns Politi eller justisminister Søren Pind ønsker at kommentere sagen. Vidner i området siger dog, at politiet i går - efter Radio24syv gik ind i sagen - tilbageholdt drengene på Frederikssundsvej, men de nærmere omstændigheder er ikke kendte.