Otte dræbte – heraf en, hvis lig blev parteret – og en tripellikvidering på ti måneder. Konflikterne i rocker- og bandemiljøet er spidset til, og flere grupper kæmper om samme marked. Bander har fået rygmærker, og vejen til vold eller drab er blevet kortere.

I sidste uge gjorde politiet et gruopvækkende fund, da liget af et savnet medlem af rockergruppen Satudarah dukkede op i et skovområde mellem Albertslund og Ballerup. Manden var blevet tortureret, dræbt og parteret, inden hans lig blev transporteret til skoven i blå IKEA-poser.

Den 25-årige er den ottende med rocker- eller banderelationer, der er blevet dræbt, siden november 2015, hvor tre unge mænd blev likvideret i en lejlighed på Frederiksberg. Til sammenligning blev ti personer med banderelationer dræbt mellem 2008 og 2013 under bandekonflikten i København. Det er et tydeligt tegn på, at situationen i høj grad er eskaleret, oplyser politiinspektør ved Rigspolitiet Michael Kjeldgaard.

»Vi har en bandekonflikt i øjeblikket i Storkøbenhavn og på Fyn. Der er sket en forværring og en eskalering af nogle scenarier. Helt overordnet har vi set en stigning i antallet af banderelaterede konflikter og episoder rundt omkring i det offentlige rum,« siger han.

Stigningen i antallet af drab, sommerens skudepisoder og sidste uges drab og partering viser tydeligt, at banderne er blevet mere kompromisløse, forklarer Michael Kjeldgaard.

»Der er sket en forråelse i det her miljø, det er der ingen tvivl om. Det har udviklet sig negativt, og banderne agerer mere konfronterende over for deres konkurrenter på det kriminelle marked,« siger han.

Netop konkurrencesituationen på hash- og narkomarkedet er en del af forklaringen på den negative udvikling, lyder det fra politiinspektøren. I flere år har Hells Angels og Bandidos domineret rockerlandskabet suverænt, men i de senere år er der sket en udvikling i retning af, at flere og flere rockere tilhører klubber, der ikke har en direkte tilknytning til hverken Hells Angels eller Bandidos. Tal fra Justitsministeriets Forskningskontor viser, at fem pct. af rockerne tilhørte andre grupper end Hells Angels og Bandidos i 2009, mens det i april 2016 var 13 pct. Michael Kjeldgaard beskriver ligeledes miljøet som mere fragmenteret.

»Kampen om de kriminelle markeder er tiltagende, og det gør, at situationen er blevet mere kompleks. Når man bliver udfordrede på markedet, og andre forsøger at sætte sig på det, eskalerer volden, og ultimativt bliver nogen slået ihjel,« siger han og understreger, at situationen også skaber en højere stressfaktor internt i grupperne, som kan være med til at få konflikter til at kamme over.

Flere om de samme markeder
Tidligere leder af banden Los Guerreros og i dag frivillig i Ungdommens Røde Kors, Nedim Yasar, oplever også, at miljøet er blevet mere råt, og straffen for at løbe om hjørner med egne eller rivaliserende bandemedlemmer falder prompte.

»Folk er blevet mere kolde og kyniske, og der skal markant mindre til end tidligere. Før i tiden kunne man snakke om det, hvis man tog røven på en for 100 gram, men i dag sætter man et punktum og sender et signal, så snart betalingen ikke falder,« siger Nedim Yasar.

Og netop signalværdien i ikke længere »blot« at skyde en rival, men at torturere og lemlæste personen og måske slå vedkommende ihjel er stærk.

»Hvis man skyder ud af en bil med en pistol, kan man være heldig at ramme en person, som måske dør. Men hvis man skyder et menneske og skærer tungen, fingrene og hovedet af vedkommende, så vil folk tænke: Okay, den her person og gruppering er fucking syg og ligeglad med sig selv,« siger Nedim Yasar.

Han er enig med Rigspolitiet i, at de bestialske metoder er en konsekvens af, at der i dag er flere grupper end tidligere, som kæmper om at positionere sig på de samme markeder.

»Jo flere grupperinger, der kommer i miljøet, jo mere trangt bliver der. Og så må man tage nye metoder i brug for at sikre, at især de små bander bliver nervøse og trækker sig. For lader man en ny gruppering gro, så bliver den på et tidspunkt så stor og stærk, at man risikerer at tabe terræn,« siger han.

Et eksempel på mindre grupperinger, der i løbet af de senere år har vokset sig stærkere, er de danske bander, som har byttet hættetrøjen ud med rockerrygmærker. En af banderne er Værebros Hårde Kerne, der i 2013 blev en del af den hollandske rockerorganisation Satudarah. På samme måde meddelte en talsmand fra Mjølnerparken-banden Brothas Souljaz i februar i år, at gruppen var fortid, og at de fremover ville være en del af den tyske rockerklub Black Jackets.

»Det sker et paradigmeskifte i miljøerne, og det er klart, at vi endnu ikke kender alle faktorerne. Banderne uniformerer sig på en anden måde og ligner i højere grad rockerklubberne udadtil. Nogen af banderne har fået udgangspunkt i udenlandske organisationer, hvilket gør, at de har en stærk opbakning til at erobre nye markeder eller konsolidere dem, de har i forvejen,« siger Michael Kjeldgaard.

Han kan ikke kommentere igangværende efterforskninger og ønsker derfor ikke at udtale sig om, hvilke konkrete konflikter og aktører der er på banen i øjeblikket, men flere kilder fortæller, at en konflikt om markedsandele i hashhandlen på Nørrebro længe har været under opsejling. Nørrebro-banden Loyal to Familia (LTF) har nemlig haft et ønske om at ekspandere og komme ind på hashmarkedet på Ydre Nørrebro, hvor Black Jackets huserer.

Det fik de mulighed for at realisere i starten af året, hvor medlemmer af den mindre Lundtoftegade-bande MOB Lunden blev en del af LTF. Siden har den nye del af LTF været i konflikt med folk fra Black Jackets, fortæller lederen af afdeling for organiseret kriminalitet ved Københavns Politi, Torben Svarrer.

»Det er klart, at det bekymrer mig, men lige nu ser der dog ud til at være stilstand i den konflikt, og der har ikke været nogen episoder den seneste tid,« siger han.

En aktindsigt viser ifølge Ekstra Bladet, at politiet har modtaget 112 anmeldelser vedrørende konkrete forhold på Lundtoftegade 21, hvor den nye del af LTF har etableret et klubhus.

Om christianitternes rydning af Pusher Street får bekymringen for konfliktniveauet på Nørrebro til at vokse yderligere, er det endnu for tidligt for Københavns Politi at sige noget om.