DR-værten Maria Månson, kendt fra programmet Filmselskabet på DR K, levede i flere år i et forhold, der var præget af både fysisk og psykisk vold.

Det fortalte DR-værten tirsdag, da hun svarede på spørgsmål i anledning af en ny kampagne med fokus på grænserne i parforhold, som er lanceret af ligestillingsminister Karen Ellemann (V).

For Maria Månson blev hendes grænser overskredet, da hun som 16-årig blev kærester med en mand, der viste sig at have voldelige tendenser. I dag forklarer hun, at hun burde have hørt alarmklokkerne ringe, da kæresten efter tre måneder eksempelvis hamrede sin hånd ind i væggen lige ved siden af hendes hoved, men Maria Månson var forelsket og så ikke klart.

Hun fortæller, at kærestens især psykiske vold spændte bredt. Han læste eksempelvis hendes dagbog i fortrolighed for efterfølgende at citere den højt for venner, og han kunne finde på at købe blomster til Maria for efterfølgende at konstatere, at »han hellere ville have givet dem til en veninde,« forklarer hun på dr.dk.

Andre gange gik det endnu voldsommere for sig.

'Han kunne vågne op om natten og sige, at jeg skulle ringe efter en ambulance, fordi han havde lyst til at slå mig ihjel. Eller han kunne true med at tage sit eget liv, hvis jeg slog op,' skriver hun i et svar til en læser, der vil vide, hvordan DR-værten konkret oplevede den psykiske vold.

Flere af brugerne henviser også til egne oplevelser med voldelig adfærd, og Maria Månson fortæller til BT, at hun også har sagt ja til at fortælle sin historie til DR netop for at kunne hjælpe andre, der måtte have spørgsmål.

'Jeg sagde ja til chatten, fordi jeg evt. kunne hjælpe nogen videre. Det omtalte forhold ligger 20 år tilbage, så jeg er et helt andet sted nu med en dejlig mand og to børn,' skriver DR-værten i en sms til BT.

Maria Månson prøvede at gå fra sin kæreste flere gange, og da det endelig lykkedes, oplevede hun i flere år mén af det, hun havde været igennem. Hun tog 15 kilo på og fik både en depression og angst, ligesom hun heller ikke havde nemt ved at knytte sig til andre mænd.

I dag er DR-værten dog ude på den anden side og har som nævnt en mand gennem ti år og to børn. Hun understreger, at selvom man har levet i et helvede, som hun selv gjorde i tre år med en voldelig mand, så kan man også få et godt liv igen.

'Det har været vigtigt for mig at fortælle, at der godt kan være et liv med stor og god kærlighed på den anden side. Heldigvis,' skriver Maria Månson til BT.

En ny holdningsundersøgelse fra Epinion lavet for Udenrigsministeriet viser, at cirka hver tredje ung i alderen 16-24 år synes, at det er svært at sætte grænser i et forhold. Cirka 22 procent af de unge kvinder har været i forhold, hvor de synes, at deres grænser er blevet overtrådt fysisk af deres kæreste, og cirka 33 procent har oplevet, at deres grænser er blevet overtrådt psykisk.

Undersøgelsen viser også, at op mod 18 procent af de unge mænd har været i forhold, hvor de synes, deres grænser er blevet overtrådt enten fysisk eller psykisk.