Her ses et uddrag fra DR-serien 'Aktion socialt bedrageri', hvor en kvinde bliver afsløret i socialt bedrageri på DR. DR-serien får nu kritik fra DR's egen seer og lytter-redaktør.
Her ses et uddrag fra DR-serien 'Aktion socialt bedrageri', hvor en kvinde bliver afsløret i socialt bedrageri på DR. DR-serien får nu kritik fra DR's egen seer og lytter-redaktør. Foto: DR

DR's tv-serie 'Aktion socialt bedrageri' får nu kritik fra DRs egen seer- og lytterredaktør Jacob Mollerup

I en klumme kritiserer Jacob Mollerup særlig tre elementer ved DR-serien, som handler om hvad der sker, når kommunerne undersøger borgere, som muligvis får sociale ydelser på et forkert grundlag.

Redaktør Jacob Mollerup kritiserer for det første DR-serien for at være 'mistænkeliggørende i sin stil', hvilket har ført til manges forargelse.

Han kritiserer desuden, at der i seriens to første udsendelser ikke blev stillet spørgsmål ved de kommunale kontrolmedarbejderes tolkninger af loven. Det gjaldt for eksempel, da de ansatte fortalte om et billedes betydning på Facebook eller betydningen af en eksmands børnepasning.

DR-kritik


Om kontrolmedarbejdernes udlægninger skriver DR-redaktøren:

- Det var blot det, tilrettelæggere kalder en "observerende reportage". Førende eksperter på området har imidlertid kritiseret en stribe af de konkrete udsagn, som man ser de kommunale kontrolmedarbejdere komme med overfor to enlige mødre i de to første udsendelser. De mener udsendelserne giver et skævt billede af de gældende regler.

Seer- og lytterredaktøren kritiserer for det tredje, at DR-serien ikke fortæller, hvilken aftaler der er lavet med kommunerne. 

- Denne type tv står og falder med de aftaler, man laver med de medvirkende. I dette tilfælde er det en stribe kommuner, som har underskrevet en kontrakt om at medvirke. Samtidig har hver enkelt af de medvirkende kontrolmedarbejdere personligt sagt ja. Endelig er de medvirkende borgere kun optaget, hvis de har accepteret det. Har nogen bagefter bedt om det, er vedkommende blevet anonymiseret.

Socialt bedrager

- Det er en del af kontrakterne med kommunerne, at de har fået forevist de færdige afsnit eller hele udsendelser. De har haft adgang til gennemsyn - og mulighed for at gøre indsigelse mod klip, der f.eks. afslørede fortrolige oplysninger om borgerne. Dette aftalesæt kunne med fordel have været forklaret i forbindelse med serien.

Seer- og lytterredaktør roser dog andre dele af DR for at se på DR-serien 'Aktion socialt bedrageri' med frisk øjen, hvilket blandt andet har ført til flere kritiske indslag i TV-Avisen 21.30 samt flere radioavis-indslag.

DEBAT: Hvad mener du om 'Aktion socialt bedrageri'. Er du enig i redaktørens kritik af DR-serien?

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.