DRs redaktør på dokumentarserien 'Historien om Danmark', Ane Saalbach, reagerer nu på historikeren Bent Blüdnikows kradse kritik af denne uges afsnit af dokumentarserien.

Blüdnikow kritiserer bl.a. fortolkningen af, at kulturradikale gik ind for demokrati i 1930'erne, at der ikke nævnes borgerlige politikeres indsats og at Gorbatjov fremhæves for at stoppe den kolde krig på bekostning af Ronald Reagan.

»DR har med dette afsnit lavet en politisk ensidig og useriøs udgave af danmarkshistorien. Unge mennesker misinformereres. Det er politisk propaganda i år 2017. Borgerlige politikere med en historisk bevidsthed og kampmod burde protestere.« skriver Blüdnikow i sin klumme i Berlingske.

Men kritikken preller af på Ane Saalbach.

»Når vi fortæller historien, har vi ikke lagt os fast på, hvem der er helte og skurke. Vi lægger et bud frem og fortæller med de store penselstrøg. Der er ikke plads til alle nuancer, når man skal fortælle om mange års historie på kort tid. Derfor er det rigtig fint, at der nu er mange mennesker, der kommer frem og bidrager med de nuancer,« siger Ane Saalbach.

Hun forklarer også, at DR har gjort sig umage for at fortælle historien gennem en person i forskellige samfundslag i løbet af de ti afsnit. I lørdagens afsnit faldt valget på Jens Otto Krag, fordi han spillede en afgørende rolle i Danmarks historie efter 2. verdenskrig, hvor både Marshallplanen, Nato og EF har haft betydning.

»Der er tale om et fortælleteknisk greb at fortælle det via en person. Vi har overhovedet ikke skelnet til, hvilket politisk parti, vedkommende tilhørte, men udelukkende om rollen i forhold til at kunne fortælle historien. Vi har forsøgt at fortælle, hvad der sker og så må dem, der kan tilføje nuancer, gøre det,« siger Saalbach.

Hun hæfter sig først og fremmest ved, at hvert afsnit er blevet set af ca 1 million seere, og at det er lykkedes at samle hele familien om historiestoffet. Det er noget, som også museerne allerede kan mærke.