Næsten 10 år efter Muhammed-tegningerne blev bragt i Jyllands-Posten, forbyder foreningen Danske Bladtegnere DR at bruge de kontroversielle tegninger.

Danmark Radio må således ikke bruge tegningerne i hverken nye programmer eller genudsendelser.

Danske Bladtegneres formand Lars Refn fortæller til BT, at DR i kraft af en aftale fra 2009 med CopyDan kunne bruge billederne uden først at spørge om lov. Men nu er tegnerne utilfredse med den løsning, og DR skal derfor nu spørge om lov til at bruge tegningerne.

Formanden lægger ikke skjul på, at det faktisk er DRs egen skyld, at der nu bliver ændret på aftalen fra 2009.

»Vi er blevet opmærksomme på, at den debat DR selv startede ved at lade Adam Holm sidde og fægte med en bog med Muhammedtegningerne i, var der noget kontroversielt i..Derfor har vi, fordi vi har fået muligheden for det, sagt til DR, at hvis de vil bringe en af tegningerne, skal de spørge den enkelte tegner i det enkelte tilfælde. Og det stiller DR i samme situation som for eksempel BT,« forklarer Lars Refn til bt.dk.

Men det er bestemt ikke kun på grund af det kontroversielle interview mellem Adam Holm og Flemming Rose fra JP, der jo oprindelig bragte tegningerne for 10 år siden, der har gjort bladtegnerne mere bevågne.

Det er også  terrorbegivenhederne i Paris og herhjemme i vinter, som har fået bladtegnerne til at råbe vagt i gevær.

»Men jo, det er klart, at de frygtelige begivenheder i Paris og på Østerbro, har skabt mere øget opmærksomhed omkring tingene. Det er ingen hemmelighed,« siger Lars Refn.

På DR forstår Ulrik Haagerup godt, at de danske blad

»Det har vi fuld forståelse for i den her helt specielle situation,som  tegnerne og deres tegninger er kommet i i den her meget langvarige og kontroversielle konflikt. Samtidig understreger det også, at vi skal tænke os godt om, om det er nødvendigt at bruge tegningerne. Og hvordan, « siger Ulrik Haagerup til bt.dk.