DR fik i denne uge en tur i mediemøllen, da ugebladet Tæt På kunne afsløre, at DR betalte knap 70.000 kr. for at fragte en hest til USA for korrespondent Johannes Langkildes kone. Nyhedsdirektør Ulrik Haagerup beklagede prioriteringen.

Hvorfor er det en fejl, at I betalte den transport?

»Det er et fejljugement, for selv om det ikke er forkert juridisk eller samlet overstiger budgettet for den slags flytninger, er det en fejl at betale for transport af en hest,« siger han til BT.

Men hvorfor var det så ikke en fejl i første omgang?

»Hvem siger, det ikke var det?«

Indholdschef Sandy French er citeret for at sige, at det er en del af jeres praksis for betalte flytteomkostninger for korrespondenter.

»Nej, hun har sagt, at vi ikke går ind i medarbejdernes løn- og ansættelsesvilkår, det er en privatsag, men her er vi ude i, at det næsten bliver den dygtige korrespondent Johannes Langkilde, der bliver kritiseret. Og han har ingen skyld i det her. Det har hans kone heller ikke og slet ikke hesten. Det er os, der har indgået en aftale, som, må vi sige, var et fejljugement, og det kommer vi ikke til at gøre igen.«

Ekstra Bladet har gennem et år forsøgt at få aktindsigt i sagen, hvorfor har de ikke kunnet få det?

»Fordi vi ikke udleverer oplysninger om vores medarbejderes løn- og ansættelsesvilkår, medmindre medarbejderne selv ønsker det.«

Man sidder jo med fornemmelsen af, at det kun er en fejl, fordi det er blevet afsløret?

»Jamen, det er jo anledningen til, at sagen bliver omtalt. Vi synes, det er et fejljugement og har taget skridt til, at det ikke kommer til at ske igen.«

Hvornår fandt I så ud af, at det var en fejl?

»Det fandt vi ud af, efter Langkilde og familien var kommet til USA.«

Så det vil sige, at det var helt tilbage i 2013?

»Ja.«

Hvem har lavet aftalen?

»Alt, hvad der foregår i DR Nyheder, er mit ansvar. Så er det ligegyldigt, hvem der har gjort hvad. Vi er blevet klogere alle sammen.«

Så du har siden 2013 været vidende om det og syntes allerede dengang, det var en fejl?

»Ja.«

Du er tidligere blevet kritiseret for at have haft transportudgifter til fly for 571.841 kr. på tre år. For nylig var der en historie om, at DRs medarbejdere har kørt taxa for 30 mio. kr. på fem år. Nogen vil måske tænke, der er tale om en tendens til meget høje transportudgifter i DR.

»Det skal der nok være nogle, der tænker.«

Hvad tænker du?

»Jeg tænker, at betalt transport af en hest er ud over det, der er ret og rimeligt. Taxakørsel er sådan set fair nok, når vi tager i betragtning, at der er nogle medarbejdere, der skal møde på tidspunkter, hvor der ikke altid er kollektiv transport. Og mine egne vilkår er aftalt med bestyrelsen, og det må de jo svare på. Men jeg kan konstatere, at jeg ikke har firmabil, som man ellers ofte har stillet til rådighed i en direktion. Jeg har en bil stående fra år 2000, og den måde, jeg kan passe mit arbejde på, er, at jeg kan køre til lufthavnen, flyve derfra i Jylland og så hertil. Det er, tror jeg, sådan set en økonomisk fornuftig ting.«

Når Johannes Langkilde til sommer står i studiet og får en eventuel politiker ind til kritisk interview om frås med offentlige midler, hvordan synes du så, hans troværdighed har det?

»Den har det fremragende. Johannes Langkilde har intet gjort galt. Han har sagt ja tak til en aftale, som DR har stillet ham i udsigt, og den aftale var i øvrigt ikke dyrere end andre aftaler, men den skulle ikke have indeholdt en hest.«

Men er det så ikke synd for ham, at han nu selv skal betale for at få hesten fragtet hjem igen?

»Nej, det synes jeg ikke, det er fair nok. Nu har han haft tid til at spare de penge sammen.«