BT kunne tidligere i dag fortælle, hvordan chefen for DR’s ensembler Kim Bohr i 2012 ansatte sin nære bekendt Klaus Ib Jørgensen som chef for Underholdningsorkestret uden at stillingen blev slået op.

Et forhold DR beklager og erkender var i strid med loven efter først at have hævdet, at alt var foregået efter reglerne.

Samtidig kan BT fortælle, hvordan persongalleriet i DR’s ensembler trækker tråde til det historiske nodeforlag Edition S, som ligger på Frederiksberg. Selskabet finansieres blandt andet af midler fra Statens Kunstråd.

Tre af fire chefer i DRs ensembler har været tilknyttet Edition S. Blandt andet Kim Bohr, der var bestyrelsesmedlem, og Klaus Ib Jørgensen, der var direktør fra 1993 til 2012.

Udover at kende hinanden fra Edition S har Kim Bohr og Klaus Ib Jørgensen tilsyneladende har så nært et forhold, at de i deres mailkorrespondance på deres arbejdsmail har ‘privat brevudveksling’ som er ‘uden forbindelse til DR eller DR’s sagsbehandling i øvrigt’, og som BT derfor ikke må få aktindsigt i.

Knut Gotfredsen, der er formand for organisationen Transparency International, siger:

»Et ord, der falder lige for her, er, at der er tale om en vennetjeneste i et meget sammenspist miljø.«

»Alene det at stillingen ikke slås op, og det ikke undersøges, om han er den bedste til jobbet, viser jo, at den personlige relation er årsag til, at han får jobbet. Så kan det godt være, at Klaus Ib Jørgensen er dygtig til sit job, men han kan jo sagtens være den næstbedste eller femtebedste. Det ved vi rent faktisk ikke,« siger han.

Klaus Bo Jørgensen
Klaus Bo Jørgensen Foto: Agnethe Schlichtkrul/ DR
Vis mere

DR er af en anden opfattelse:

»En ‘privat brevveksling’ betyder i forhold til en aktindsigt, at korrespondancen er helt uden forbindelse til DRs sager og sagsbehandling. Det siger altså ikke noget om forholdet mellem de to, der har haft korrespondancen. Jeg kan oplyse, at Klaus Ib Jørgensen og Kim Bohr dengang havde et professionelt kendskab til hinanden i et forholdsvis lille klassisk musikmiljø i Danmark,« skriver underdirektør i DR Kultur Julie Vig Albertsen til BT.

BT har været i kontakt med Klaus Ib Jørgensen og spurgt om hans relation til Klaus Bohr.

»Det tror jeg ikke, at jeg skal snakke med dig om lige nu. Det tror jeg lige, at jeg skal vende andetsteds, hvad det er for en henvendelse, og hvad den drejer sig om,« siger Klaus Ib Jørgensen.

Efterfølgende lovede han at vende tilbage, hvilket han ikke gjorde.

Om hele sagen og ansættelsen af Klaus Ib Jørgensen siger Bent Greve, der er professor og arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet:

»Den måde, DR agerer på, er i strid med reglerne, og det betyder, at vedkommende på ret kort tid kan sætte sig i en chefstol uden konkurrence fra andre kandidater. Jobbene skal jo slås op for at sikre det bredest mulige ansøgerfelt samtidig med, at man skal være sikker på, at den bedst kvalificerede ansættes. Og det bør også gøres for at forhindre vennetjenester og nepotisme«.