Donorbørn skal så tidligt som muligt have besked om deres fædrene ophav, ellers risikerer de identitetsbrud som unge og voksne. Men de fleste forældre undlader at tage den svære snak med børnene, siger forsker.

Det kan komme som et chok for både unge og voksne. Den dag de finder ud af, at far ikke er far. Den dag, de får at vide, at de er donorbørn, og at deres rigtige fars identitet er ukendt. Chokket kan få store konsekvenser og føre til identitetsforstyrrelser og rodløshed, siger forsker.

- Børnene føler sig forrådt, og at de er kommet til verden på en løgn. Det går særligt galt med de børn, unge og voksne, som oplever det ved et tilfælde, siger Lone Schmidt, lektor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, til b.dk.

For følelsen af at kende sit ophav og vide, hvem man er, er noget af det vigtigste for et menneske, og netop derfor er det essentielt, at børn meget tidligt i livet lærer sandheden at kende.

- Donorforskning viser, det er altafgørende, at ens ophav bør være en fuldstændig integreret del af ens livsfortælling. Derfor skal barnet fra starten have at vide, hvordan det kom ind i familien.

Det er netop de børn, som ikke får identitetsbrud eller bliver vrede på deres forældre over, hvordan de kom til verden. De føler sig nemlig vældigt elskede og udvalgte.

Ifølge forskeren viste et engelsk forskningsprojekt med deltagere mellem 18 og 70, der alle var kommet til verden med sæddonation, at de, der fik sandheden at vide som voksne eller ved et tilfælde, havde stærke negative reaktioner i forhold til det at være donorbarn.

- Men dem, der havde fået det tidligt at vide, fandt det ikke problematisk. De her børn føler sig nemlig som ønskebørn, siger hun.

Men foruroligende få forældre fortæller tilsyneladende deres børn sandheden.

- Vi ved, at hovedparten af donorbørn med heteroseksuelle forældre ikke får noget at vide. Selvom de tænker, at de gerne vil, siger Lone Schmidt.

Der foreligger ingen dansk undersøgelse, men et omfattende svensk forskningsprojekt med 194 par med donorbørn har vist, at blot 11 procent af dem har fortalt deres barn sandheden. 41 procent fortalte, at de ville fortælle deres barn det senere, mens 19 procent bekendtgjorde, at de aldrig ville sige noget.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.