Under den kolde krig hjalp skatteekspert beredvilligt den fjendtlige efterretningstjeneste KGB med at skaffe kontakt til politikere, der senere skulle hverves som agenter. Selv siger Christen Amby: ’Vi diskuterede bare politik’

En af Danmarks bedst kendte og mest respekterede skatteeksperter, medlem af Skatterådet Christen Amby, fungerede under den kolde krig som ’talentspejder’ for den fjendtlige sovjetiske efterretningstjeneste KGB. Han plejede hyppig kontakt med en KGB-officer i København og førte – frygtede PET – et omfattende kartotek over ansatte i politiet.

Disse påstande fremgår af en række dokumenter fra Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Den i dag 68-årige Christen Amby vakte første gang PETs interesse i 1966, da han som 21-årig var medlem af landsledelsen i SUF, Socialistisk Ungdoms Forum. De følgende to år var Amby under delvis overvågning af agenter fra PET.

PET frygtede, at hans forhold til især en KGB-agent på den sovjetiske ambassade ville udvikle sig 'konspirativt' og dermed ulovligt. Ifølge PETs kilder skulle Amby føre et kartotek over 2.000 politifolk, og PET frygtede, at Amby ville videregive nogle af disse oplysninger til KGB.

Læs resten af historien i dagens udgave af BT.

Her får du også:

- Socialistisk frontkæmper: 'Vi havde ingen respekt for PET'

- Gert Petersen gik i nettet