Rekordmange danskere er blevet smittet med den dødelige lungebetændelse legionella i 2017.

Det skriver Statens Serum Institut i deres nyhedsbrev på baggrund af nye tal.

Indtil videre er 232 smittet med den forfærdelige sygdom, der også går under navnet 'legionærsyge'. Så mange har aldrig været smittet før, og tallet forventes kun at stige i årets sidste par måneder.

Ud fra nedenstående graf kan man se, at 166 blev smittet i år 2016, 98 personer blev smittet i år 2010 og 75 i år 2000.

* 2017 til og med oktober.
* 2017 til og med oktober. Foto: Statens Serum Institut
Vis mere

Legionærsygdom er ifølge ssi.dk en lungebetændelse, der forårsages af bakterien Legionella pneumophila. Den smitter ved, at man indånder stillestående, lunkent vand - typisk fra brusere - der er forurenet med bakterien.

Legionærsyge rammer specielt ældre og svækkede personer og omtrent dobbelt så mange mænd som kvinder. Ud over lungebetændelse kan Legionella også give en mildere influenzalignende sygdom, der kaldes Pontiac feber.

Sygdommen er bestemt ikke ufarlig, og i 2016 døde 22 personer af legionella. Man regner med, at dødeligheden er omkring 10 til 15 procent.

For at undgå at blive smittet bør man ofte skifte både bruseslange og -hoved. Derudover skal man en gang imellem skylle bruseren i vand, der er mere end 50 grader varmt. Derudover skal man også tjekke, om ens vandinstallationer sidder lige skabet.

»Risikoen for vækst er specielt høj i stillestående vand, der ikke overholder disse temperaturkrav. Det kan forekomme i blinde rørender eller ved tapsteder, der sjældent bruges,« skriver SSI i nyhedsbrevet.

Samtidig kommer de med et råd til, hvordan du kan undgå sygdommen, når du er ude at rejse. Hoteller er nemlig en ren bakteriebombe.

»Ved ophold på fx hoteller, hvor vandet i rørsystemerne kan have været stillestående, kan man med fordel tænde for vandet i alle haner og forlade rummet, mens vandet løber i nogle minutter, indtil det er blevet helt varmt, og systemet på denne måde er skyllet igennem, inden man tager badeværelse eller køkken i brug,« skriver de.