Isslag opstår, når underafkølet regn rammer jorden og straks omdannes til is.
Isslag opstår, når underafkølet regn rammer jorden og straks omdannes til is. Foto: Henning Bagger

Kør forsigtigt fredag aften og natten til lørdag, lyder rådet fra DMI, der varsler isslag i hele landet. I løbet af natten mindskes risikoen takket være stigende temperaturer.

Godt nok bliver det kortvarigt, men alligevel råder DMI trafikanterne til at køre forsigtigt fredag aften og natten til lørdag som følge af isslag i hele landet.

- Der er et frontsystem, der bevæger sig fra vest mod øst, og nedbøren vil formentlig falde som sne eller slud, hvorefter den går over i regn. I den overgang kan der i en kort periode komme isslag, som giver glatte veje. Men det bliver kun kortvarigt, for i nat stiger temperaturen til to grader østpå og syv grader ude ved vestkysten, fortæller Bill Vejdegren, vagtchef hos DMI, til Berlingske Nyhedsbureau.

Isslag opstår, når underafkølet regn rammer jorden og straks omdannes til is. På denne måde indkapsler regnen på meget kort tid alt, den rammer, i et jævnt lag is, hvilket kan give ekstremt glat føre. Den underafkølede regn dannes, når der i en ellers frysende kold atmosfære findes et varmt lag i få hundrede meters højde med temperaturer over frysepunktet.

DMI forklarede torsdag, at vejret nytårsaften byder på blæst, regn og lavthængende skyer.

- Det med raketter, der stiger lige op og tager sig flot ud, bliver der ikke meget af. For det første blæser raketterne langt væk. For det andet kan skyerne ligge så lavt, at raketterne forsvinder op i skymasserne, og for det tredje kan der komme regn, som gør det mindre fornøjeligt at opholde sig udendørs, sagde DMI-vagtchef Henning Gisselø, der tilføjede, at det bliver mellem fem og otte grader.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.