Lyt til artiklen

Der er en pæn stor chance for, at starten på årets vinter bliver en del mildere end normalt. Det samme gælder for den sags skyld hele resten af efteråret.

Det fremgår af DMIs nye sæsonprognose, der strækker sig frem til nytår. Om det så betyder, at vi går glip af en hvid jul i år, tør DMI ikke sige noget om endnu. Men når man lægger alle parametrene, der indgår i den store og vildt komplekse vejrcocktail sammen, hælder ingredienserne i adskillige vejrmodeller, og derefter lader supercomputeren regne for fuld kraft, tegner der sig et overordnet billede af lidt mere blus under efterårskviksølvet, end vi har været vant til i årtusindets første årti.

Der skulle med andre ord ikke være den store risiko for, at de lange underbukser og polarjakken bør hentes frem på denne side af årsskiftet.

- Vi må dog understrege, at der kan opstå uforudsete begivenheder, der kan skabe forstyrrelser i vejrbilledet. Men det er det overordnede mønster, der tegner sig, siger DMI-meteorolog Flemming Praem-Larsen, der har medvirket til at udfærdige den nye sæsonprognose for Danmark.

Lad os tage denne måned først. Resten af september ser ud til at blive præget af mildt, relativt regnfuldt, men også blæsende vejr. I oktober ser det ud til, at vestenvinden falder mere til ro, hvilket skulle give mere tørt og stabilt vejr samt temperaturer omkring det gennemsnitlige for måneden. Men i november og december skulle der være pæn chance for, at temperaturerne lægger sig til rette på et leje et stykke over det gennemsnitlige.

Den største usikkerhedsfaktor er de tropis­ke atlanterhavsstorme.

I nogle tilfælde roterer de videre som kraftige lavtryk helt op til Nordatlanten, hvor de kan tilføre en masse energi til luftmasserne og dermed sætte ekstra kraft under lavtryks­dannelsen.

Selv om DMI tidligere har fejlet, har det statslige vejrcenter i år været ganske god til at ramme plet på langtidsprognoserne. I begyndelsen af maj forudså DMI således en dansk sommer, der ville blive præget af lange perioder med ustabilt lavtryksvejr. Og det kom jo stort set til at holde stik.