Følg vejret time for time her på BT Vejret.

I vores lille land er der store forskelle på, hvor solen skinner flest timer, og hvor der falder mest regn. Nu afslører nye tal fra DMI, hvilke kommuner, der har flest solskinstimer, hvor i Danmark det er varmest og hvor, der falder mest nedbør. Og det er bestemt ikke lige meget, hvor i landet, du bor.

Vil du have sol, så ta' til Læsø. Vil du have varme, så er det Frederiksberg, du skal ty til. Til gengæld regner det mest i Herning.

Nu har du mulighed for at få videnskabelig dokumentation for, hvor i vores lille dronningerige vejret er bedst. For selv om vores gamle Danmark ikke fylder meget på globusen, så er der faktisk stor forskel på, hvordan vejret er fra kommune til kommune.

Det viser en ny rapport fra Danmarks Meteorologiske Institut, som analyserer vejret i samtlige 98 kommuner over de seneste ti år - fra 2006 til 2015.

Og der er ingen tvivl:

Vil du holde ferie i Danmark og være nogenlunde sikker på sol og tørt vejr, skal du leje sommerhus på Læsø. Den skønne ø i Kattegat har nemlig sol hele 1.951 timer om året, mens borgerne i landets sol-fattigste kommune Ikast-Brande må nøjes med sølle 1.581 timer.

Lille land med store forskelle

Og det er der flere grunde til, forklarer seniorklimatolog John Cappelen, som har skrevet rapporten sammen med sin kollega Mikael Scharling, til BT.

»Læsø ligger som en ø i Kattegat i Nordjylland, og det område ligger i læ af de norske fjelde. Det gør, at der godt kan være solrigt og skyfrit her, mens der er skyer i resten af landet. En anden forklaring er, at øer ikke danner så meget nedbør om sommeren på grund af opvarmning, fordi de er for små. De skyer, der for eksempel dannes inde midt i Jylland, dannes ikke i så høj grad på en ø som Læsø. Det giver mere solrigt og skyfrit vejr. Og så ligger den jo også ved Jyllands østkyst, hvor luften normalt kommer fra vest og bliver udtørret på vej mod øst,« siger han.

På samme måde er der en helt naturlig forklaring på, hvorfor de midtjyske kommuner har både mindst sol og mest nedbør. Her er det den jyske højderyg, der er skurken, fordi den gør, at der dannes flere skyer her.

»Når vejret fortrinsvis kommer fra vest, så vil det løbe op ad den midtjyske højderyg, og derved vil der dannes skyer inde midt i Jylland. Samtidig er der mere skydannelse midt inde i Jylland om sommeren på grund af opvarmning,« forklarer klimatologen.

Af samme grund er Herning det sted i Danmark, der falder mest regn, mens Samsø har det tørreste klima.

Når det kommer til temperaturer, er det varmest i Frederiksberg Kommune, mens Randers har det køligste vejr.

»Frederiksberg ligger omkranset af en stor by og ikke direkte til havet, mens Randers har mange dale og fordampning fra for eksempel Gudenåen tager energi,« forklarer han.

De store forskel på fordelingen af vejr-goderne overrasker selv den erfarne klimatolog:

»Det er store forskelle inden for sådan et lille land som Danmark,« siger John Cappelen, som tilføjer, at kommunerne kan bruge de nye data i deres planlægning, mens vi andre kan skele til dem, når vi planlægger en campingferie.

Det er første gang, DMI undersøger forskellene i vejret på kommunebasis, men det er noget, de har tænkt sig at blive ved med. Fremover vil du kunne følge vejrets udvikling i din kommune set i forhold til de øvrige kommuner i landet her.