Pas på, hvis du skal ud at køre tirsdag morgen! Vejene kan være glatte! (Arkivfoto)
Pas på, hvis du skal ud at køre tirsdag morgen! Vejene kan være glatte! (Arkivfoto) Foto: Jens Nørgaard Larsen

Bilister og cyklister bør være ekstra opmærksomme, når de tirsdag morgen bevæger sig ud i trafikken. Der er nemlig udsigt til spejlglatte veje, lyder det fra DMI.

- I Jylland kan temperaturen nå ned på et par graders frost natten til tirsdag. Med de våde overflader, der er efter regnen, stiger risikoen for frysende og våde vejbaner markant. Det giver, trods flittige »glatførebekæmpere«, risiko for spejlglatte vejstrækninger lokalt, siger meteorolog Thyge Rasmussen.

I den østlige del af landet er det ikke sikkert, vejene er glatte, når man sætter sig ind i bilen tirsdag morgen. Men det kan ændre sig i løbet af kort tid:

- I den østlige del af landet klarer det først op sidst på natten. Derfor er det usikkert, om temperaturen når helt ned til frysepunktet der. Men sker det, opstår der en lumsk glatføresituation, fordi de frysende og våde vejbaner dannes midt i den travle morgentrafik, siger Thyge Rasmussen.

Udsigten til glatte veje skyldes, at det mandag aften og natten til tirsdag klarer op vestfra. Dermed forsvinder varme fra jordens overflade uhindret op i atmosfæren, og det får temperaturen til at falde.

- Det farlige i denne vejrsituation består i, at vi opfatter regn som ufarlig. Det bliver den bare ikke ved med at være, hvis temperaturen falder til frysepunktet eller derunder. En ellers så ufarlig regn, der køles ned og fryser til is, forvandles til en særdeles farlig frossen overflade, siger Thyge Rasmussen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.