Kløe, svie og udflåd.

Aldrig har så mange været smittet med kønssygdommen klamydia, og det er særligt udbredt i flere af Danmarks store studiebyer.

Ifølge en ny opgørelse fra Sundhedsstyrelsen var der sidste år 34.132 tilfælde af klamydia. Det er en stigning på 7 procent i forhold til 2015, der hidtil har været det år, hvor flest har fået konstateret klamydia.

Særligt i de store byer er smitten udbredt, og det hænger ifølge Sundhedsstyrelsen sammen med, at der bor mange unge, da mange store uddannelsesinstitutioner er samlet her.

Således topper Frederiksberg, hvor Copenhagen Business School har til huse, listen som Danmarks klamydia-mekka, da hele 33 ud af 1.000 unge blev testet positiv hos lægen.

Blandt de andre klamydia-centraler er København, Aarhus, Odense, Aalborg og Holstebro, der alle ligger et godt stykke over landsgennemsnittet på 26 tilfælde per 1000 personer.

»Det er velkendt, at antallet af tilfælde er højest i studiebyerne. Der lever mange et ungdomsliv med flere skiftende sexpartnere over længere tid, og vi oplever derfor, at der er mere smitte i de byer,« siger chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen, Niels Sandø.

Han peger desuden på, at det reelle antal smittede kan være langt højere.

»Der er et stort mørketal inden for det her område. Omkring halvdelen af tilfældene er uden symptomer, og derfor kan det være svært at opdage, at man er smittet med klamydia. Det faktiske tal er derfor snarere 50.000 smittede og ikke de 34.132, som vi med sikkerhed kan konstatere,« siger han.

Generalsekretær i Sex og Samfund, Bjarne Christensen, er foruroliget over, at antallet af smittede er på sit hidtil højeste niveau.

»Vi synes, det er klart bekymrende, at tallet bliver ved med at stige, og at det har gjort det i mange år. Lykkes det ikke at knække kurven, stiger risikoen for smitte yderligere, og tallet vil bare blive ved med at stige.«

Ifølge Bjarne Christensen hænger klamydia-boomet sammen med en tendens til at droppe kondomet.

»Der er ingen tvivl om, at frygten for AIDS-epidemien fik kondom-forbruget til at blive mere udbredt, og man passede mere på. Nu, hvor den fare er meget minimeret, så er der slækket på opmærksomheden på risikoen, og mange opfatter den ikke som alvorlig.«

Ubehandlet klamydia kan give nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestiklerne hos mænd.

Klamydia optræder hyppigst blandt unge. Således findes 8 ud af 10 tilfælde i aldersgruppen 15 til 29 år.

Mens piger skal have en såkaldt vaginalpodning for at få afklaret hos lægen, om de er smittet, kan drenge tage en urinprøve.

Herunder kan du se, hvor mange tilfælde af klamydia per 1.000 indbyggere, der er i seks kommuner med store studiebyer.

  • Frederiksberg 33,4
  • Aalborg 31,6
  • Holstebro, 31,1
  • København 30,8
  • Aarhus 30,6
  • Odense 28,9