Henrik Bjerre-Nielsen var direktør i Finanstilsynet fra 1996 til 2008. I den periode gik den danske bankverden amok under hans tilsyn. Så krakkede en række banker.

Nu anklages Finanstilsynet og den tidligere direktør af borgmestrene i Hjørring, Jammerbugt og Roskilde Kommune for ikke at have passet sit arbejde ordentligt. Man har ikke været god nok til at løfte tilsynsopgave, lyder det.

I januar 2008 blåstempler Finanstilsynet i en rapport til ebh bank a/s. Men banken går ned mindre end et år efter. Hvordan kan det lade sig gøre?

- Det er længe siden, at det er foregået, så det kan jeg ikke svare på. Jeg vil tro, at jeg har læst rapporten, da den kom, men jeg kan ikke huske, hvad der står i den, så jeg kan ikke udtale mig om sagen, siger Henrik Bjerre-Nielsen.

Det undrer flere, at Finanstilsynet relativt kort tid inden et krak kan være inde og granske uden at finde noget, der får alarmklokkerne til at ringe?

- Igen, kan jeg ikke kommentere det, da jeg ikke erindrer, hvad man har skrevet. Derudover er det Finanstilsynets nuværende ledelse, der må redegøre for, hvad der er foregået. Men Finanstilsynet kan jo kun gribe ind med de midler, der er til rådighed, og det er først og fremmest lovovertrædelser, som Finanstilsynet skal reagere på. I forhold til ebh bank har vi advaret mod den høje udlånsvækst.

Det virker som om, at der er nogle banker, der har fået lov til at køre den lidt for langt ud i nogle år?

- Man kan sige, at bankerne var i en dårligere tilstand, end man var klar over i Finanstilsynet og formentlig også i de enkelte banker. Og også dårligere end revisionen var klar over. Det er klart, at man her i eftertiden kan se, at det ville gå galt. Men dengang kunne man ikke se det.

Når du tænker tilbage, er der så noget du eller Finanstilsynet kunne have gjort anderledes?

- Det er altid nemt at se i bakspejlet, at man måske kunne have gjort noget mere end vurderingen var på det tidspunkt, man gjorde det. Men det er altid nemmere, når man har set, hvad resultatet blev, siger Henrik Bjerre-Nielsen, der i dag er direktør i Finansiel Stabilitet, der rydder op efter de seneste års opsigtsvækkende bankkrak.

Skal du rydde op efter dig selv?

- Man kan sige det sådan, at jeg gerne ville have et andet job efter Finanstilsynet. Så fik jeg det her, da man ved hvad mine kompetencer er. Fordi nogle synes, at det ser pudsigt ud, behøver det jo ikke at være det, siger Henrik Bjerre-Nielsen.