Selv om hun er ansvarlig for en milliarddyr byggeskandale, forlader hun alligevel sin post med en stor pose penge i hånden.

Således får den nu fyrede direktør i Bygningsstyrelsen, Gyrithe Saltorp, trods en budgetoverskridelse på 1,3 milliarder kroner i forbindelse med opførelsen af prestigeprojektet Niels Bohr-Bygningen, der hører under Københavns Universitet, mere end én million kroner for sit exit. Pengene får hun udbetalt løbende frem til udgangen af juni 2018.

Det viser en aktindsigt, BT har foretaget.

Niels Bohr-bygningen blev oprindeligt budgetteret til 1,6 milliarder, men den pris har taget himmelflugt under Gyrithe Saltorps ledelse. Nu lyder prisen på 2,9 milliarder, og det fik den 1. november Transport-, Bygnings- og Boligministeriet til at rykke ansvaret for opførelsen af byggeriet fra Bygningsstyrelsen til Vejdirektoratet. Samtidig blev Gyrithe Saltorp fyret fra sin direktørstilling.

Det er 'uforståeligt', at direktøren får en så stor pose penge med sig ud ad døren for ikke at have gjort sit arbejde ordentligt. Sådan lyder det fra Anders Drejer, som er professor i ledelse på Aalborg Universitet.

»Jeg har svært ved at se den saglige begrundelse for, at man skal godtgøres på dette niveau, når man ikke har gjort det godt nok. Det er ikke direktørens skyld, men Transport,-Bygnings og Boligministeriet ansvar, at det har indgået en så dårlig aftale,« siger han og tilføjer, at det er 'helt hen i vejret', at den fyrede direktør får udbetalt 83.333 kroner i resultatløn.

»Resultatløn har man for at motivere folk til at gøres deres bedste. Men hvis man kan få så stort et beløb i resultatløn for ikke at kunne styre et byggeprojekt, så tør jeg ikke tænke på, hvor stort beløbet havde været, hvis hun havde været god til sit arbejde. Det er skævt og en dårlig aftale, som falder tilbage på ministeriet. Det er jo tydeligvis noget, der er gået over gevind her.«

Jørgen Grønnegård Christensen, professor i statskundskab og ekspert i offentlig forvaltning, vurderer, at det gyldne håndtryk bruges til at lukke sagen ned.

»Hun ( Gyrithe Saltorp, red.) har antageligvis ikke begået noget strafbart. Der er ‘bare’ et byggeprojekt, der er skredet med 1,3 milliarder kroner. Det er jo ikke populært, og så må arbejdsgiveren, der her er Transportministeriet, skride til handling, fordi sagen også kan være en politisk belastning, og så fyrer man direktøren og betaler denne en kompensation i henhold kontrakten for at lukke sagen ned og undgå et eventuelt retsligt efterspil,« siger han.

Han tilføjer, at politikerne og de offentlige arbejdsgivere står med et stort ansvar og en stor pædagogiske opgave med at forklare almindelige lønmodtagere, hvorfor de øverste chefer i det offentlige får de her summer med sig ud ad døren, når de bliver afskediget.

»Men i stedet for at tale åbent om det, satser politikerne på, at sagen lukkes ned med en fyring,« siger han.

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har ikke ønsket at kommentere historien.

Gyrithe Saltorp har ikke ønsket at kommentere historien. I en SMS til BT skriver hun:

'Jeg har valgt ikke at kommentere min fratræden i pressen.'