Større kloakker er ikke løsningen på oversvømmelse efter skybrud, siger direktør. Kommuner arbejder på løsning

De danske kloakker er for små til at klare enorme skybrud, som det, der ramte Sjælland lørdag aften. Men større kloakker er ikke løsningen, fastslår Carl-Emil Larsen fra Dansk Vand- og Spildevandsforsyning Danva.

- Problemet er ikke nødvendigvis at bygge større kloakker, så man forsøger i stedet en mangfoldighed af løsninger, som afhænger af terrænet og forholdene i den enkelte kommune, siger han.

Carl-Emil Larsen siger, at man helst vil undgå at fylde kloakkerne med regnvandet, så det bliver blandet på renseanlæggene med forurenet spildevand fra husholdningerne og industri.

- Derfor forsøger man sig blandt andet med forsinkelsesbassiner, separate systemer og oversvømmelse af offentlige arealer, som kan tåle det, siger han.

- For selv om der kommer så meget vand, så ligger det kun et eller to døgn, før det er væk igen, og det er væsentligt billigere at få det ledt væk end at skulle til at bygge nogle kæmpestore betonrør ned i jorden, siger direktøren for Danva.

Også Danmarks Naturfredningsforening foreslår alternativer til at bygge større kloakker. Direktøren for foreningen, René la Cour Sell, mener, at naturen selv kan være med til at forhindre oversvømmelserne.

- Hvis vi anlægger flere søer, parker og grønne tage i byerne, får vi ikke bare vandet væk fra vejene - vi får også en løsning, der er bæredygtig og CO2-besparende, siger han.

/ritzau/