Smør, hakket oksekød, ost og en lang række andre fødevarer bliver i dag dyrere, når den nye fedtskat træder i kraft.

Fedtskatten består af en afgift på 16 kroner per kilo mættet fedt i fødevaren, og det betyder for eksempel, at et kilo hakket svinekød i snit vil stige med 1,30 kroner, mens en pakke smør bliver 2,60 kroner dyrere, ifølge beregninger fra erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Og prisstigningerne kan mærkes, siger erhvervspolitisk direktør i Landbrug & Fødevarer, Lone Saaby:

- For forbrugerne er konsekvenserne, at basisfødevarerne bliver dyrere.

Organisationens beregninger viser, at pensionister uden børn skal bruge cirka 650 kroner mere om året på fødevarer, mens en familie med to voksne og børn skal af med næsten 1.000 kroner mere om året.

Tvivler på effekt

I en stor Kvickly vil op mod 3.000 varer stige i pris fra i dag, oplyser Mogens Werge, forbrugerpolitisk direktør i Coop, som omfatter Kvickly, Brugsen, Fakta og Irma.

- Jeg kan godt forstå, at der skal penge i statskassen. Men vi synes, det er en helt grotesk afgift, for den har givet os en masse administrativt bøvl. Det har været et kæmpe arbejde at få leverandørerne til at beregne afgiften, siger Mogens Werge.

- Vi importerer selv varer for eksempel fra Italien, hvor de tror, vi er sindssyge, for det er ikke en afgift, der kendes andre steder, siger Mogens Werge.

Afgiften rammer blandt andet kød, kager, margariner, olier, ost, pizzaer, færdigretter og meget mere.

Venter øget grænsehandel

Også Dansk Supermarked har arbejdet på højtryk for at udregne de nye priser på cirka 20.000 varer fra leverandørerne og omkring 7.000 varer, som kæden selv importerer til Føtex, Bilka og Netto.

Indkøbsdirektør Morten Petersen tvivler på, om fedtskatten vil få forbrugerne til at købe sundere varer.

- Spørgsmålet er, om fedtafgiften kommer til at virke efter hensigten. Den kunne også gå hen at give en øget grænsehandel på visse varer, for eksempel smør, som stiger to kroner per pakke, siger Morten Petersen.

Flere butikker og supermarkeder har hamstret margarine, tarteletter og andre varer, så de har et fyldt lager, inden fedtafgiften træder i kraft.

Socialdemokraterne og SF har foreslået at hæve fedtafgiften endnu mere, og de får formentlig opbakning fra De Radikale.