Dildoer kan være en farlig fornøjelse. En ny undersøgelse fra Informationscenter for Miljø & Sundhed afslører nemlig, at dildoen i din hyggeskuffe kan afgive høje koncentrationer af hormonforstyrrende stoffer, ftalater, når den bliver brugt. Selvsamme stof som for længst er blevet forbudt i børnelegetøj. Ftalaterne kan skade sædkvaliteten og fosteret, hvis man er gravid.

Seks forskellige dildoer blev testet for, om de afgav ftalater. En tredjedel gjorde. Endda med virkelig høje koncentrationer.

- Det er selvfølgelig positivt, at fire ud af seks ikke indeholdt ftalater. Men jeg er overrasket over, hvilke ftalater der blev fundet i de andre dildoer. To af dem har der nemlig været meget fokus på. Så det kan undre mig, at de stadig er der, siger Rikke Bille, der er testkoordinator og souschef hos Informationscenter for Miljø & Sundhed.

Svært ved at få børn

Undersøgelsen er en opfølgning på Miljøstyrelsens test af sexlegetøj fra 2006, hvor der i flere af voksen-legesagerne blev fundet et højt indhold af ftalater, der bliver brugt til at blødgøre plast. Ftalaterne blev især fundet i det bløde plast af typen pvc, også kaldet vinyl. Informationscenter for Miljø & Sundhed gik derfor på jagt efter dildoer lavet af netop det stof for at se, om ftalaterne stadig var i plasten.

Det var de.

Ftalater er stoffer, der forstyrrer hormonsystemet. Det kan blandt andet give faldende sædkvalitet hos mænd, og hos kvinder kan man i yderste konsekvens se børn, der bliver født med defekter på kønsorganerne.

- Man kan godt få svært ved at få børn på grund af påvirkningen af ftalaterne og andre hormonforstyrrende stoffer. Men det er ikke dildoen alene, der gør, at man risikerer at blive steril. Sexlegetøjet kan bidrage til det, og derfor er det et oplagt sted at minimere udsættelsen for stofferne, hvis man gerne vil være forsigtig, siger Rikke Bille.

Glidecremen afgør det

Man kan dog selv gøre noget, så man undgår en del af ftalaterne, når man fornøjer sig under dynen. Det kommer nemlig an på, om man bruger glidecreme eller ej.

- De to, der afgav ftalater, gjorde det kun, hvis man brugte dem med glidecreme. Men da afgav de også rigtig, rigtig store mængder af stoffet. Især hvis man bruger en oliebaseret glidecreme, siger Rikke Bille.

Bruger man en silikonebaseret glidecreme, får man stadig høje koncentrationer af ftalater, men dog mindre end med oliebaserede. Og bruger man slet ingen glidecreme, så afgiver dildoerne ingenting. Tidligere undersøgelser fra Miljøstyrelsen har ifølge Rikke Bille også vist, at vandbaseret glidecreme giver en meget mindre afgivelse end de andre glidecremer.

- Så hvis man derhjemme har nogle dildoer, man er glad for og ikke vil skifte ud, selvom man ikke ved, om de indeholder ftalater, så kan man minimere risikoen alt efter, hvilken glidecreme man bruger. Bruger man en vandbaseret, afgiver de færrest ftalater, og lader man helt være med at bruge glidecreme, så er der ifølge vores test ingen afgivelse, siger Rikke Bille og påpeger, at man også kan vælge at putte et kondom ud over.

Så er man nemlig helt sikker.

Fire af dildoerne blev der ikke fundet ftalater i:

Seven Creations, H2O Trojan

You2Toys, Glitter Big-Vibe

Mandy Mystery, Mini Dolphin

You2Toys, Sunset

Disse dildoer indeholdt ftalater:

Shots Toys, Loveline Seven BLK

Orion, Atlantic Blue

Alle er købt i Danmark.

Du kan læse mere om testen og ftalater på forbrugerkemi.dk

 
SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.