Nyvalgt DF'er afslørede huller i sin paratviden på direkte radio. 

Bruttonationalproduktet er en svær størrelse at forstå for mange skoleelever, men den slags har vores folketingspolitikere heldigvis styr på. Eller har de?

Mandag blev et af Dansk Folkeparties nyvalgte folketingsmedlemmer, Pernille Bendixen, interviewet på direkte radio i Radio 24syv. Emnet var Lars Løkkes flygtningepolitik, og her afslørede Bendixen en noget alternativ opfattelse af, hvad bruttonationalproduktet er.

Journalist Asger Juhl ringede op til Bendixen i en direkte udsendelse og stillede hende to spørgsmål om flygtninge.

Han ville for eksempel vide, hvordan de borgerlige kan sige, at de vil hjælp lokalt, men samtidig skære i udviklingsbistanden.

Er Lars Løkke en hykler, når han siger, at han vil hjælpe i nærområderne og så samtidig skære to en halv milliarder kroner på udviklingsbistanden om året?

»Det kan jeg ikke lige komme med et ja/nej svar på. Jeg ved ikke lige, hvad han har tænkt sig omkring det,« lød svaret i første omgang.

Men da journalisten begrunder sit spørgsmål med, at regeringen og også Pernille Bendixens parti Dansk Folkeparti vil hjælpe i nærområderne, men samtidig skære i udviklingsbistanden, fik hun forvildet sig ud i en noget tvivlsom forklaring.

»Jamen, så vil vi vel tage det fra bruttonationalproduktet, tænker jeg. Det har jo været foreslået før, at man vil skære ned på bruttonationalproduktet, eller et eller andet teknisk i den sammenhæng, så den besparelse bliver udlignet. Det er i hvert fald det, jeg har hørt.«

Altså skære ned på det danske bruttonationalprodukt?

»Ja, det tror jeg. Det har jeg hørt. Jeg tør ikke sige, at det er sandheden, fordi jeg lige nødvendigvis siger det.«

Okay, Pernille. Ved du godt, hvad bruttonationalproduktet er?

»Ja, men der er et eller andet i bruttonationalproduktet, der er for højt. Hvad det så er, det kan jeg simpelthen ikke huske. Som jeg siger til dig: Det er noget teknisk noget, som andre taler om.«

Skulle der var andre end Pernille Bendixen - og et par af os på redaktionen - der er lidt i tvivl om, hvad BNP er, så er der hjælp at hente:

Ifølge Wikipedia er et lands bruttonationalprodukt (BNP) et centralt begreb i nationalregnskabet. Det er nemlig et mål for værdien af et lands samlede produktion af varer og tjenester minus værdien af de anvendte råstoffer.