Dansk Folkeparti er det parti, som flest forbinder med danskhed. I den anden ende af skalaen ligger de Radikale.

Når danskerne skal pege på det politiske parti, de forbinder mest med begrebet »danskhed«, retter flere end hver tredje pegefingeren mod Dansk Folkeparti. I en ny meningsmåling, som Gallup har foretaget for Berlingske, svarer hele 39 procent nemlig, at de forbinder Dansk Folkeparti mest med danskhed. En større procentdel end alle de andre partier på Christiansborg får tilsammen.

Dansk Folkepartis leder, Pia Kjærsgaard, ser en oplagt forklaring på tallene.- Svaret er naturligvis, at Dansk Folkeparti siden partiets stiftelse har lyttet til bekymringerne hos helt almindelige danskere. Og at klasser og sociale tilhørsforhold betyder mindre hos os end hos de andre partier, siger hun.Da en tilsvarende rundspørge blev lavet i 2008, lå Dansk Folkeparti også i top som det parti, flest forbandt med danskhed. Dengang pegede hele 48 procent af svarpersonerne på partiet som det mest danske.

De Radikales leder, Margrethe Vestager, ser en anden forklaring på tallene end Pia Kjærsgaard.- Dansk Folkeparti har jo danskhed i en relativ snæver form som en af sine mærkesager. Det har vi ikke. Vi smykker os ikke med flaget, og vores politik er ikke pakket ind i dannebrog. Omvendt har vores politik mangfoldigheden som et væsentligt fundament, siger hun.

Kun en enkelt procent af svarpersonerne i Gallupmålingen peger på de Radikale som den største repræsentant for danskheden. Ifølge Margrethe Vestager kan man konkludere to ting ud af det:- At folk tænker på noget veldefineret og temmelig snævert, når de tænker på danskhed. Og at vi har et stykke arbejde foran os med at vise, at danskhed er mere end klaphatte og kolonihaver. At det også er mangfoldighed.Det samme mener de Konservatives leder, Lars Barfoed. Kun fem procent af danskerne forbinder hans parti mest med danskhed.- Jeg skal være den første til at sige, at der mere end nogensinde er brug for, at vi værner om og taler om danske værdier og dansk kultur, som Dansk Folkeparti jo har som en væsentlig del af deres politik. Men jeg mener, at vi styrker den danske kultur mere ved at være åbne over for andre end ved at lukke os inde og isolere os, siger han.At de fleste adspurgte borgere forbinder Dansk Folkeparti mest med danskhed, betyder da heller ikke nødvendigvis, at de bakker op om partiets politik, siger Inge Adriansen, adjungeret professor i kulturhistorie og forfatter af flere bøger om national symbolik.

- Hvis man spurgte, om Dansk Folkepartis partiprogram afspejlede noget særligt dansk, ville svarene nok være anderledes, siger hun.Forklaringen skal snarere findes i partiets navn og brug af nationale symboler, vurderer hun. De mange bøgegrene og dannebrogsflag på Dansk Folkepartis plakater giver associationer til danskhed. Det samme gør partiets navn, som endda indeholder ordet »dansk«. - Navnet »Det Radikale Venstre« siger modsat ikke noget om danskhed, men om en politisk holdning. Så det er en oplagt årsag, siger hun.Til slut kan en mulig årsag være, at Dansk Folkeparti lægger vægt på at fremstå som et forsvar for velfærdsstaten, som også i stigende grad er blevet symbol på det danske, mener Inge Adriansen:- Det er sandsynligvis af samme grund, at Socialdemokraterne både nu og i 2008 er det parti, næstflest forbinder med danskhed, siger hun til Berlingske.

BNB