Lyt til artiklen

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Vil du lytte til artiklen?

Køb et Digital Plus-abonnement og lyt med det samme.

Danmark står over for en solformørkelse, hvis lige ikke set de sidste 50 år. Tag et par timer fri og kom ud og se det fascinerende fænomen, anbefaler en forsker.

Der venter aparte og naturstridige scener fredag 20. marts. Her er der chance for, at køer vil søge mod leddet for at blive malket ved formiddagstid, fugle vil stoppe med at synge, og landskaberne vil ligge hen i tusmørke flere timer inden skumringstiden.

Der kommer nemlig solformørkelse i Danmark, og det er i sådan en grad, at månen i visse områder af landet vil skygge for hele 85 procent af solen.

En stor oplevelse venter, siger Ole J. Knudsen, tidligere leder af Planetariet i Aarhus, som nu holder foredrag om solformørkelser.

»Vi vil se, at det bliver dunkelt, at farverne bliver dæmpet, at fuglene tier stille, og måske at hønsene går ind i hønsehuset og venter på, at det bliver aften. Det er en stor oplevelse,« siger han.

Solformørkelser finder som bekendt jævnligt sted rundt omkring på jorden, men det hører til sjældenhederne, at vi på de nordlige breddegrader vil kunne opleve formørkelsen så markant, som der er mulighed for næste fredag. Sidst en tilsvarende stærk solformørkelse fandt sted i Danmark, var i 1999, men den kommende vil være endnu mere dyb, lover Ole J. Knudsen.

Solformørkelsen sker, når månen træder ind foran solen og kaster sin skygge ned på jorden. I Danmark har vi nymåne 20. marts, og klokken 10.48 vil månen dække op til 85 procent af solens areal.

Det tidspunkt harmonerer overordentlig dårligt med en almindelig lønmodtagers arbejdsdag, men Ole J. Knudsen anbefaler, at man får oplevet fænomenet.

»Jeg synes, man skal tage sig nogen fritimer. Det er en stor oplevelse, og det er ikke sikkert, at man får mulighed for at opleve det igen,« siger Ole J. Knudsen.

Den totale solformørkelse skal man enten rejse til Færøerne eller Norge for at opleve. Førstnævnte melder om totalt udsolgt på hoteller og andre overnatningssteder. Herhjemme skal vi vente helt til 2142, før der kommer en total solformørkelse.