Nu afslører instruktøren sandheden

Den meget omdiskuterede TV2-dokumentar ’Adoptionens pris’, der mandag aften blev sendt på TV2, har fået store dele af Danmark op i det røde felt

Ikke mindst adoptivforældrene til den ni-årige pige Masho har stået for skud for seernes vrede. Men også instruktøren bag filmen, Katrine W. Kjær, er blevet kritiseret for, at hun ikke greb ind i sagen i de næsten fem år, hun har fulgt familien.

Men nu afslører hun til bt.dk, at hun for to år siden faktisk valgte at vise klip fra sine optagelser til en psykolog med speciale i rådgivning til adoptivfamilier. Nemlig psykolog Lene Kamm, der på daværende tidspunkt var ledende psykolog for Familiestyrelsen, som i dag hedder Ankestyrelsen. Og det er netop den instans i Danmark, der har hovedansvaret for landets adoptioner.

Kontaktede specialist

Katrine W. Kjær valgte blandt andet at vise optagelser fra den meget omtalte spisebordsscene, hvor Masho får skæld ud for at lave en forkert tyggebevægelse.

- I maj 2010 er jeg på besøg hos familien for at filme. Der har familien netop fået tilknyttet en aflastningsfamilie. Og det er også der, hvor jeg filmer, de spiser, og som er voldsomt hårdt at være vidne til, siger Katrine W. Kjær.

Da hun kommer hjem efter besøget, kan hun mærke, at hun er meget påvirket af det hele. Hun vælger derfor at tage kontakt til en psykolog igennem en veninde. Nemlig psykologen Lene Kamm, der har speciale i at rådgive adoptivfamilier og som arbejder for Ankestyrelsen, der overvåger adoptionsbureauer og skal varetage, at alle adoptioner foregår, som de skal.

- Jeg har brug for at tale med en fagperson, der ikke var tilknyttet sagen. Meget af mit materiale var så stærkt, at jeg havde brug for at tale med nogen om det her. Jeg havde derfor et møde med en psykolog, og hun besluttede efterfølgende, at hun var nødt til at indberette det her til Holbæk Kommune. Og det interessante er, at Holbæk kommune ikke reagerede på det. Det havde ingen konsekvens, at en professionel psykolog kom med en indberetning, siger hun.

Var det fordi, du var uenig med den måde, som Masho blev behandlet af forældrene på, at du gik til psykologen?

- Jeg havde simpelthen brug for at få en vurdering af den fagstøtte, som Gert og Henriette havde fået, for alle omkring dem bakkede jo op om deres metoder. Og især efter den episode ved spisebordet, kunne Henriette godt mærke, at jeg ikke havde det så godt med det. Henriette sagde, hun havde det som om, hun skulle forsvare sig selv over for mig. Så jeg forklarede hende, min opgave i det her, det var at prøve at forstå, hvad der foregik og dokumentere det, også selv om jeg ikke altid var enig.

Hvorfor valgte du ikke at gribe ind noget før?

- Jeg lavede filmen over en periode på fem år, men jeg fulgte ikke familien hele tiden. Der var en pause, hvor jeg ikke var der i ti måneder. Og da jeg kom tilbage, så det rigtig skidt ud, men kommunen var allerede blevet adviseret. Derfor valgte jeg ikke at gribe ind, for alle de myndigheder og instanser, jeg kunne gå til, de var allerede inde i sagen. De er alarmeret.

Bt.dk har kontaktet Holbæk Kommune, der bekræfter, at de har modtaget en indberetning fra Lene Kamm.

- Jeg kan bekræfte, at det er korrekt. Vi reagerer altid på indberetninger, og det gjorde vi også her. men jeg kan ikke udtale mig om, hvordan vi handlede i den konkrete sag, siger Helle Mariager, Børne- og Ungechef i Holbæk kommune.