Jacob Brunsborg sidder på sin fars terrasse med en smuk udsigt ud over Silkeborgsøerne. Han bliver interviewet om, hvordan det er at være søn af en af Danmarks rigeste og mest succesfulde erhvervsmænd.

43-årige Jacob Brunsborg står i den grad i skyggen af sin far, Dyne-kongen Lars Larsen. Skulle man være i tvivl, så blev det endnu engang tydeligt understreget i DR's dokumentarprogram 'Sådan blev jeg Lars Larsen', der blev sendt onsdag aften klokken 20.

Her spurgte journalist Lillian Gjerulf Kretz ind til, hvordan det har været at skulle dele sin far med Jysk, som Lars Larsen kalder sit 'tredje barn' i dokumentaren.

»Det har altid fyldt meget og været en naturlig del af vores barndom. Sådan har det bare været. Men vi holdt mange sommerferier uden ham, fordi han arbejdede,« siger Jacob Brunsborg i DR-dokumentaren.

Han var syv år gammel, da Lars Larsen startede Jysk Sengetøjslager i 1979, og lige siden har Jysk fyldt alt - både i Jacob Brunsborgs og Lars Larsens liv.

Eksempelvis var der ingen far på sidelinjen, da Jacob som barn spillede fodbold. Lars Larsen havde i stedet travlt med at drive Jysk.

»Jacob startede med at lave pudekampe som 8-10-årig og har faktisk været i virksomheden lige siden. Han har arbejdet sig op igennem graderne, måske også fordi han var fars søn, men han har også skullet bevise sit værd,« siger Lars Larsen.

Men det gjorde Jacob Brunsborg ikke.

Arkivfoto fra 2002. Jacob Brunsborg drømte om at overtage Jysk-imperiet efter sin far - men forgæves.
Arkivfoto fra 2002. Jacob Brunsborg drømte om at overtage Jysk-imperiet efter sin far - men forgæves. Foto: PALLE HEDEMANN
Vis mere

Droppet af far

For to måneder siden afslørede Lars Larsen i et interview med Berlingske, at sønnen ikke overtager rollen som bestyrelsesformand og daglig leder af Jysk, når han en dag ikke er her længere.

I stedet bliver den verdensomspændende Jysk-koncern overdraget til en fond, som kommer til at stå for den daglige drift. Noget af en bet for Jacob Brunsborg, som ikke har lagt skjul på sine ambitioner om at overtage taktstokken efter sin far.

»Jeg er klar til at påtage mig opgaven den dag, han ikke gider mere,« sagde Jacob Brunsborg i et interview med radioprogrammet P1 Business i marts 2013 - og det var vel at mærke efter, at det var blevet offentliggjort, at han trådte ud af Jysk-koncernens daglige ledelse og historierne om, at han havde opgivet en fremtidig rolle i Jysk begyndte at florere.

Ingen planer om fremtidig rolle

Over for DR antyder Jacob Brunsborg, at han nu har indfundet sig med sin rolle på sidelinjen.

»Jeg har ikke haft lyst til at konkurrere med min far om, hvem der er Jysk. Det er min far,« siger Jacob Brunsborg.

Sønnen glider af på spørgsmålene, der handler om han overhovedet har en fremtidig rolle i Jysks ledelse.

»Vi har ikke lagt de store planer for, hvad der skal ske (omkring hans rolle i Jysk, red.). Det tager vi naturligt. Hvad andre har haft lyst til at snakke om, har jeg ikke brugt så meget tid på,« siger han.

Journalist og forfatter Søren Jakobsen, der har skrevet flere bøger om arveforholdene og økonomien i blandt andet Lego- og Mærsk-familierne, mener, at det var en smertefuld, men nødvendig beslutning for Lars Larsen at droppe sin søn, da arvefølgen i Jysk skulle på plads.

»Han har været på prøve, men har ikke fået en god karakter. Faktisk må man være ærlig at sige, at han har dumpet eksamen med et brag. Han har ikke den købmand i maven, som faren har, og det har Lars Larsen desværre måttet sande,« siger Søren Jakobsen og påpeger, at også Jacob Brunsborgs egne forretningseventyr, som eksempelvis lavpris-sushikæden Dondon og luksusgolfbilen Garia har været dundrende fiaskoer.

'Vanskeligste beslutning nogensinde'

Overfor Berlingske fortalte Lars Larsen, at han har brugt hele syv år på at gennemarbejde sit testamente og lave den køreplan, der skal sikre fremtiden for Jysk-koncernen. Søren Jakobsen er overbevist om, at det har været meget hårdt for dynekongen at nå frem til den erkendelse, at sønnen ikke er dygtig nok til at føre hans livsværk videre.

»Det har været en meget svær beslutning for Lars Larsen at dumpe sin egen søn. Det er jeg ikke i tvivl om. Det må være den vanskeligste beslutning, han nogensinde har taget,« siger Søren Jakobsen.

Datteren Mette Brunsborg spiller heller ikke en rolle i den daglige drift af Jysk, men det er langt mindre dramatisk, da hun på intet tidspunkt har udvist interesse for virksomheden. I stedet ernærer hun sig som landmand i Nordjylland.

Jysk står stærkest i bevidstheden

I DR-dokumentaren 'Sådan blev jeg Lars Larsen' lægger den berømte købmand ikke skjul på, at Jysk har fået væsentlig mere af hans opmærksomhed, end børnene - og 'det tredje barn' er stadig det, der fylder mest i Lars Larsens bevidsthed, fortæller han til Lillian Gjerulf Kretz hjemme i sin dagligstue.

Når I ser tilbage på det, I har bygget op, hvad står så stærkest for jer?

»Familien,« siger Kristine Brunsborg efter en kort tænkepause.

»For mig er det virksomheden,« siger Lars Larsen og griner lidt.

'Sådan blev jeg Lars Larsen' blev sendt onsdag aften klokken 20.00, og kan snart ses på DRs hjemmeside.

Andre læser også