Nikolai Lie Kaas spiller rollen som direktør Alexander Sødergreen i DR's Bedrag, der står i spidsen for den berygtede energivirksomhed Energreen. I virkeligheden er Tom Risbjerg Tønnesen en af tre direktører i en mindre jysk virksomhed med samme navn.      
Nikolai Lie Kaas spiller rollen som direktør Alexander Sødergreen i DR's Bedrag, der står i spidsen for den berygtede energivirksomhed Energreen. I virkeligheden er Tom Risbjerg Tønnesen en af tre direktører i en mindre jysk virksomhed med samme navn.       Foto: DR

I DRs store søndagsdrama 'Bedrag' kredser store dele af handligen om det store energifirma 'Energreen', der langt fra operererer inden for lovens rammer. Men seriens fiktive virksomhed deler dog også navn med en mindre dansk energivirksomhed, der ikke bryder sig særligt meget om måden, DR har valgt at bruge deres navn på. 

Der bliver taget rigtig grove og afstumpede metoder i brug, når engergigiganten 'Energreen' ubønhørligt kæmper for succes i DRs nye serie Bedrag. Men det er ikke kun i den fiktive verden, at man kan finde en dansk energivirksomhed med netop dette navn.

Faktisk skal man ikke længere end en tur til Kolding, for at finde rådgivningsvirksomheden 'Energreen', der ligesom i serien, også beskæftiger sig med grøn energi.

Her er direktør Tom Risbjerg Tønnesen uforstående over for, DR har valgt at bruge deres navn til det fiktive og dystre skurke-firma i serien.

»Først synes vi egentlig det var meget sjovt,  men vi undrede os da over, at de bare havde valgt at bruge vores navn, uden at spørge os først.  Var vi blevet kontaktet på forhånd, så havde vi da i det mindste fået muligheden for at forholde os til det,« fortæller han til BT.

Virkelighedens Energreen er et dansk rådgivningsfirma, der er tilknyttet hovedselskabet Energi Team, en uvildig mæglervirksomhed som bistår store virksomheder og kommuner med strategisk indkøb af deres el og gas.

Men Tom Risbjerg Tønnesen opdagede først, at navnet på hans eget firma blev brugt på lidet flatterende vis i DRs nye dramaserie, da en af de første trailere for Bedrag blev vist i fjernsynet.

251SEbedrag (3).jpg

nathalie

Sammen med selskabets to andre direktører, tog Tom Risbjerg Tønnesen derfor kontakt til DR Fiktion, i håbet om en forklaring på, at deres firmanavn nu skulle sættes i forbindelse med ulovlige og lyssky forretningsmetoder søndag efter søndag.

»Man kunne jo anskue det fra to forskellige vinkler. Hvis DR bare var uopmærksomme og glemte at undersøge, om der rent faktisk var en dansk virksomhed med samme navn, så havde en undskyldning været på sin plads.«

»Men hvis de har undersøgt sagen, så synes jeg, det er en meget arrogant tilgang. For det er jo ikke ligefrem en særlig positiv måde, vores navn er blevet brugt på. På en måde tager man jo lidt en hel virksomhed som gidsel,« siger Tom Risbjerg Tønnesen.

DR overså sammenfaldet

Hos DR lyder forklaringen, at man ganske enkelt overså den jyske virsksomhed, da man besluttede sig for at bruge navnet 'Energreen'.

»Det var forfatterne og jeg ikke vidende om. Vi var bevidste om, at der var udenlandske virksomheder med samme navn, men ikke danske, da vi ’opfandt’ navnet tilbage i 2013. Dem vi stødte på i vores research var udenlandske virksomheder, som ikke havde samme virksomhedsprofil som det fiktive ’Energreen’ i Bedrag,« skriver producent fra DR Fiktion Anders Toft Andersen, i en mail til BT.

Han fortæller desuden, at holdet bag den store dramaserie i første omgang havde kastet blikket på et andet navn. Det blev dog efterfølgende droppet, da det viste sig, at en britisk virksomhed med samme navn og profil allerede fandtes.

Utzon

Da Energreen i december måned henvendte sig til DR Fiktion og gjorde dem opmærksomme på det utvetydige sammenfald, var vurderingen fra DR's jurister en ganske anden.

Det fiktive firma i Bedrag producerer nemlig selv grøn energi, mens Energreen i Kolding er et rådgivningsfirma. Derfor var de to usammenlignlige, lød forklaringen i det svar, som Anders Toft Andersen gav virksomheden dagen efter.

Går ikke videre med sagen 

Selvom man hos Energreen i Kolding er kede af sammenligningen, så bliver der ikke gjort mere ud af sagen.

»Vi drøftede sagen med vores advokat, der vurderede, at sagen ville kunne falde ud til begge sider. Og da Energreen er et søsterselskab til vores hovedselskab, som vi ikke har de store aktiviteter i, så besluttede vi, at det ikke ville være besværet værd. Men havde det været vores hovedselskab, Energi Team, der var blevet brugt på denne måde, så havde vi nok stillet os på bagbenene over for det her,« siger Tom Risbjerg Tønnesen, der fortæller, at han er overrasket over, hvor mange der har lagt mærket til sammenfaldet.

Alligevel har man hos Energreen i Kolding ikke ønsket at sætte yderligere fokus på sagen, før en DR-journalist selv henvendte sig til Tom Risbjerg Tønnesen tidligere på ugen for at høre hans mening om forløbet.

Sidste knald før fælden klapper - 1

Og eftersom DR selv har valgt at skabe opmærksomhed om navne-sammenfaldet, så besluttede direktøren sig alligevel for at tage bladet fra munden.

»Helt grundlæggende synes jeg, at det er forkert bare at bruge en virksomheds navn uden at spørge om lov. Det er min primære anke i den her sag. Og når man har fornærmet nogen, så synes jeg da altid er det er helt på sin plads at beklage og komme med en undskyldning. Men det har DR så ikke haft behov for,« siger Tom Risbjerg Tønnesen.

SMS

Hitter på Facebook

Mere fra Få første måned for 9 kr.