To regioner går nu i gang med at opbygge særlige centre for behandling af svært overvægtige, der også har behov for dyre plastikkirurgiske indgreb. Privathospitaler undrer sig.

Langt flere, stærkt overvægtige danskere vil i fremtiden blive behandlet på offentlige sygehuse. Både når de skal opereres for at komme af med de overflødige kilo, og når de bagefter skal have en plastikkirurgisk operation for at få fjernet løsthængende skind og hudlapper. Det skriver Berlingske.

Efter at fedmekirurgi i årevis primært er foregået på privathospitaler, satser det offentlige sygehusvæsen nu på at sætte sig tungt på området, der er såvel meget udgiftskrævende som politisk omdiskuteret.

Både Region Hovedstaden og Region Midtjylland har planer om at etablere såkaldte bariatriske centre for behandling af fedme og afledte helbredsproblemer, og ifølge regionsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S), der også er formand for Danske Regioner, er der både faglige og økonomiske årsager til det.

- Privathospitalerne har i en periode næsten haft et monopol. Det har været dyrt og næppe heller den mest fornuftige udnyttelse af pengene. Samtidig kan vi se, at en del fedmeopererede nu skal til at have meget dyre plastikkirurgiske operationer, og at der også er ganske mange, som løber ind i komplikationer. Derfor skal vi sikre os, at vi har den fornødne faglige viden i det offentlige, så vi også kan sikre os, at der er en fornuftige balance mellem, hvad vi selv skal lave, og hvad der kan udføres hos de private, siger Bent Hansen.

I Region Midtjylland er de offentlige sygehuse i gang med at opbygge en kapacitet til at undersøge og operere stærkt overvægtige. Samtidig går Aarhus Universitetshospital i gang med at etablere et center for postbariatrisk plastikkirurgi til at håndtere de komplekse, meget dyre operationer, som en del patienter skal igennem nogle år efter selve fedmeoperationen.

Mange af de opererede taber op til 40-50 kilo, og erfaringerne viser, at den overskydende hud – foruden kosmetiske gener – kan føre til eksem og svamp mellem de overskydende hudlag, hvilket efterfølgende kan kræve flere indgreb. Ifølge Bent Hansen er den operation betydeligt dyrere end fedmeindgrebet og kan løbe op i over 100.000 kr. Region Midtjylland lægger derfor op til at afsætte ca. 12 mio. kr. årligt for at kunne foretage 100 plastikoperationer og 45 »komplikationspatienter«.

I Region Hovedstaden er planen at oprette et center på Hvidovre Hospital, hvor man også vil samle behandlingen af gravide og fødende fedmeopererede. Det har vist sig, at fedmeopererede, der bliver gravide, har øgede komplikationer under graviditeten, hvilket kræver en særlig ekspertise. I forvejen er antallet af fedmeoperationer faldet kraftigt, efter at man fra politisk hold har strammet kravene for at blive indstillet til et indgreb. På privathospitalerne er man kritiske over for udviklingen.

- Privathospitalerne har opbygget ekspertise over en årrække, og det kan undre, at man ikke udnytter den. Vi har betalt vores lærepenge, og jeg er sikker på, at vi kan gøre det billigere end de offentlige sygehuse, siger formand for privathospitalernes brancheforening Bent Wulff Jakobsen.