Da det hele begyndte...

KLIK VIDERE OG SE SEPP'S 84ere

Det er i disse uger 25 år siden, de danske vikinger indtog Frankrig. På fodboldbanerne og i gaderne uden for de franske stadioner. 25 år siden dansk fodbold blev noget, man tog alvorligt. 25 år siden begrebet roligans slog igennem. Det danske fodboldlandshold og dets tilskuere bjergtog hele Danmark og store dele af Europa med sprudlende præstationer og masser af charme. På banen stoppede succesen midlertidigt i semifinalen, da Preben Elkjær med revnede bukser sendte bolden højt over målet i straffesparkskonkurrencen mod Spanien, men selve turneringen blev startskuddet til en lang succesperiode, der kulminerede otte år senere med europamesterskabet i Sverige. Daværende landstræner Sepp Piontek var manden, der fik sat skik på tropperne, der aldrig havde prøvet at vinde noget, og aldrig havde taget landsholdet så seriøst, som den tyske jernmand ønskede. - Spillerne tænkte 'ja, vi kommer hjem og spiller og får set vores venner og familie, og vi får endda penge for det af DBU.' Jeg fortalte dem, at jeg troede på dem, men at de måtte spille for holdet og ikke for at se sig selv i avisen. Det var måske mit bidrag, siger Sepp Piontek, der hurtigt blev folkeeje i Danmark. Glade danske fodbold-fans De mange roligans så ham som den mand, der havde revolutioneret dansk fodbold, og dermed spillede han også en vigtig rolle i roligan-bevægelsens opblomstring. - Roligan-bevægelsen blev jo skabt i Frankrig. Der var pludselig 20.000 danskere til kampen i Lyon. Det havde man aldrig set før. Det var historisk. Og de opførte sig pænt. Politiet i Lyon kunne slet ikke forstå, det kunne lade sig gøre. Der manglede pludselig øl! Det var drukket op. Men danskerne festede bare videre med franskmændene, og der var kun to anholdte, som måtte en tur i detentionen, fordi de havde drukket for meget, husker Sepp Piontek. mcs@sporten.dk

Sepp Piontek

Alder: 69 år

Landskampe som dansk træner: 115

Sepp Piontek kom til Danmark i 1979 efter at have været landstræner på Haiti. Den tyske jernmand tog hårdt fat om de danske landsholdsspillere, der på det tidspunkt aldrig rigtig havde opnået noget særligt – hvis man ser bort fra OL-triumferne i 1948 og 1960, der blev hentet på helt andre præmisser.

Piontek kvalificerede Danmark til EM i 1984, VM i 1986 og EM i 1988. Efter 115 kampe trak han sig i 1990 tilbage og tog job som tyrkisk landstræner, inden han efter et kort intermezzo hos Bursaspor vendte tilbage til Danmark for at stå i spidsen for AaB og Silkeborg. Sepp Pionteks trænerkarriere sluttede i 2002 efter to år som grønlandsk landstræner, og i dag holder han foredrag om lederskab og om de gyldne tider i 1980’erne.

Jan Mølby

Alder: 46 år

Landskampe/mål: 33/2

Jan Mølby er bosiddende i Liverpool-området, men optræder ugentligt på dansk tv, når han fungerer som ekspertkommentator på TV3+ i forbindelse med Champions League-udsendelserne. Jan Mølby forsøgte sig efter sin aktive karriere som træner og manager i klubberne Swansea, Hull og Kidderminster, men havde ikke den store succes.

Jesper Olsen

Alder: 48 år

Landskampe/mål: 43/5

Siden han i 1992 indstillede sin aktive karriere i franske Caen, har der stort set været stille om Jesper Olsen, indtil han i 2006 pådrog sig en hjerneblødning. Hjerneblødningen gav Jesper hans 'livs forskrækkelse', som han sagde, men heldigvis er han blandt de heldige 10 pct., der er sluppet uden mén.

Jens Jørn Bertelsen

Alder: 57 år

Landskampe/mål: 69/2

Jens Jørn Bertelsen stoppede i 2006 som restauratør på Jensen’s Bøfhus i Esbjerg, hvor han sammen med sin kone havde været i 17 år. I stedet kastede han sig over forsikringsbranchen.

- Jeg husker tilbage på tiden med 80’er-holdet som usædvanligt sjov og spændende. For første gang begyndte vi at komme med til EM- og VM-slutrunderne, og det var jo også dengang i Frankrig, at hele Roligan-bevægelsen begyndte. Sepp Piontek havde en stor del af æren for, at vi fik succes.

Søren Lerby

Alder: 51 år

Landskampe/mål: 67/10

Søren Lerby har etableret sig som den danske spilleragent, der har de absolut største navne i stalden. Det betyder også, at han tjener rigtig mange penge.

I de senere år har han blandt andet stået bag handler med spillere som Wesley Sneijder til Real Madrid for 200 mio. kr. og Roque Santa Cruz for 160 mio. kr. til Manchester City

Klaus Berggreen

Alder: 51 år

Landskampe/mål: 46/5

Klaus Berggreen var det faste holdepunkt på den danske midtbane og i 1984 en af de spillere, der allerede havde etableret sig som stjerne i udlandet. Efter syv år i de italienske klubber Pisa, Roma og Torino vendte han i 1989 hjem til Lyngby, hvor han afsluttede karrieren efter en enkelt sæson.

I dag holder han kontakten til fodboldmiljøet på hyggeplanet, når han spiller sammen med 'de gamle gutter oppe i Lyngby', som han selv formulerer det via mobilen fra Napoli. Til daglig driver Klaus Berggreen sit eget tøjfirma 'Piro', der sælger dametøj.

Ole Qvist

Alder: 59 år

Landskampe/mål: 39/0

Ole Qvist var landsholdets 1. målmand under EM-slutrunden i Frankrig. Ole Qvist var også med på holdet, der kvalificerede sig til VM i Mexico, men ved slutrunden blev hans plads taget af Troels Rasmussen og Lars Høgh, og i 1986 spillede Ole Qvist sin sidste landskamp. Efter fodboldkarrieren varetog Ole Qvist sit job som motorcykelbetjent hos færdselspolitiet.

Steen Thychosen

Alder: 50 år

Landskampe/mål: 2/0

Steen Thychosen var en af den danske 1. divisions allerbedste spillere og topscorer i ligaen. På landsholdet stod han dog i skyggen af profiler som Preben Elkjær, Kenneth Brylle, John Eriksen og Michael Manniche, der alle spillede i udenlandske klubber, og derfor var han ikke en af landstrænerens foretrukne angribere. Faktisk kom han slet ikke på banen i Frankrig. I dag arbejder han som områdechef for biludlejningsfirmaet Europcar.

Morten Olsen

Alder: 59 år

Landskampe/mål: 102/4

Morten Olsen er som Frank Arnesen i allerhøjeste grad stadig med, der hvor det sker i fodboldens verden. Som landstræner for det danske fodboldlandshold har Olsen indtil videre ført Danmark til VM i 2002 i Japan/Sydkorea, til EM i Portugal i 2004 og er godt på vej mod VM i Sydafrika i 2010. Før Morten Olsen i ni år havde været landstræner, begik han sig også som klubtræner. Først i Brøndby, så i Köln og derefter i Ajax Amsterdam.

John Lauridsen

Alder: 50 år

Landskampe/mål: 27/3

John Lauridsen blev skiftet ind, da Allan Simonsen brækkede benet i åbningskampen mod Frankrig, og i det følgende opgør mod Jugoslavien, scorede han endda det sidste mål i 5-0 sejren.

- Det var en fantastisk oplevelse, og vi kan med stolthed sige, at vi var med til at starte Roligan-bevægelsen, siger John Lauridsen. I dag arbejder han som speditør hos Blue Water Shipping.

Ole Rasmussen

Alder: 57 år

Landskampe/mål: 41/1

Ole Rasmussen var ikke en del af den højtråbende klike på landsholdet, men spillede en solid midtbane i perioden fra midten af 1970’erne til midten af 80’erne. På klubplan repræsenterede han Næstved, Hertha Berlin og OB, og efter karrieren fastholdt han i en periode tilknytningen til topfodbold.

Først som træner for Slagelse og senere for Næstved, da klubben i slutningen af 1990’erne var rykket ned i 1. division. De sidste fire år har han dog ikke beskæftiget sig med fodbold, men arbejdet som landmand, hvor han avler kartofler.

Allan Simonsen

Alder: 56 år

Landskampe/mål: 55/20

Allan Simonsen har de seneste snart fem år boet i Spanien, hvor han har taget sig en selvvalgt timeout efter klub- og landstrænerjobbene i Vejle, på Færøerne og i Luxembourg. Men nu er batterierne ladet op, og snart er Allan Simonsen klar til igen at trække i arbejdstøjet.

- Jeg trængte til at komme lidt ovenpå igen, men nu er det begyndt at trække i mig, siger Allan Simonsen.

Søren Busk

Alder: 56 år

Landskampe/mål: 61/2

Forsvarets klippefaste fighter var en af de spillere, Sepp Piontek satte stor pris på, fordi han altid leverede en 100 pct. indsats. Efter 11 år i Tyskland, Holland, Belgien, Frankrig og Østrig vendte Søren Busk i 1988 hjem til Danmark, hvor han efter to år i Herfølge indstillede sin aktive karriere som spillende sportsdirektør i klubben. Egentlig havde han troet, at han skulle fortsætte karrieren i en lignende rolle, men i stedet tog han imod et tilbud fra sportsudstyrsfabrikanten Select, hvor han er den dag i dag. På 19. år.

Troels Rasmussen

Alder: 48 år

Landskampe/mål: 35/0

Rasmussen indstillede sin karriere umiddelbart før, at Danmark blev europamester i 1992. Til gengæld kan han bryste sig af at være den danske målmand gennem tiderne, der har det bedste snit i forhold til scorede mål og antal kampe. Han kom dog ikke i kamp ved EM i 1984.

Han er indehaver af rekorden for flest spillede SAS Liga kampe i træk med 237 for AGF fra 1982 til 1990. Efter sin aktive karriere var han i en periode målmandstræner i DBU-regi, men i dag har han intet med fodboldens verden at gøre. Han er i dag salgschef i shippingfirmaet GeoLogistics.

Ole Kjær

Alder: 54 år

Landskampe/mål: 26/0

Ole Kjær havde en stor del af æren for, at Danmark kvalificerede sig til EM, da han blandt andet i den legendariske sejr over England på Wembley leverede en række klasseredninger. Men efter et 0-6 nederlag til Holland som optakt til EM, mistede han pladsen til Ole Qvist og kom slet ikke på banen i Frankrig.

Esbjerg-keeperen sluttede sin aktive karriere i 1992 og var i en periode direktør for Esbjerg Elite, men i dag fungerer han som salgskonsulent for DAN-Reklame.

Kenneth Brylle

Alder: 50 år

Landskampe/mål: 16/0

Kenneth Brylle har trods sine relativt få optrædener på det danske landshold noteret sig en stor plads i danskernes bevidsthed. Han var nemlig manden, der udlignede Belgiens 2-1 føring i den 3-2 sejr, der sikrede danskerne en plads i semifinalen ved EM i 1984. Brylle er lige så belgisk, som han er dansk, og angriberen nåede også at vinde UEFA Cuppen med Anderlecht over Benfica, før han skiftede til den hollandske storklub PSV Eindhoven. Derefter gik turen til franske Marseilles, før han igen vendte tilbage til Belgien og denne gang Club Brügge.

I Belgien indledte han sin trænerkarriere i det små, men ambitionerne er vokset, og Brylle er vendt hjem til Danmark for at træne Hvidovre i 1. division med en plan om at rykke op i SAS Ligaen inden længe.

Michael Laudrup

Alder: 45 år

Landskampe/mål: 104/37

Michael Laudrup debuterede på det danske landshold som 18-årig og var blot 20 år, da han drog med til EM i Frankrig i 1984. Siden gik det for alvor slag i slag for den ældste af de to Laudrup brødre, der først indstillede sin landsholdskarriere 16 år efter sin debut. I mellemtiden var han blevet hollandsk mester, italiensk mester, spansk mester, Champions League vinder og vinder af Confederations Cup med Danmark. Michael Laudrup holdt pause fra landsholdet i 1992, da danskerne blev Europamestre.

Siden blev han assistenttræner for landsholdet, cheftræner for Brøndby, cheftræner i den spanske La Liga-klub Getafe og senest cheftræner i Spartak Moskva i Rusland, hvorfra han blve fyret i marts. Derfor leder Michael Laudrup på nuværende tidspunkt efter en ny klub at træne.

- Jeg kan bare konstatere, at det er en del af dette job. Og kan man ikke acceptere det, skal man finde sig en anden branche, sagde Laudrup efter fyringen til B.T.

John Sivebæk

Alder: 47 år

Landskampe/mål: 87/1

John Sivebæk fik sit endelige gennembrud, da han i 1984 blev dansk mester med Vejle og derefter tog afsted til sin første internationale slutrunde med det danske landshold. Siden vandt forsvarsspilleren Europamesterskabet og gjorde sig i dagligdagen i storklubber som Manchester United, St. Etienne og Monaco. Den hurtige wingback står blandt andet noteret i historiebøgerne for at have scoret det første Manchester United-mål under Alex Ferguson.

I 1995 vendte hjem til Danmark og AGF, og da han indstillede sig karriere i 1997, valgte han i stedet at uddanne sig til FIFA agent. Det største navn, han har repræsenteret, må uden tvivl være Thomas Gravesen, der i 2005 skiftede fra Everton FC til Real Madrid og gav Sivebæk masser af opmærksomhed. I dag arbejder han for lidt mindre markante spillere som AaBs Thomas Enevoldsen og FC Midtjyllands Jonas Borring.

Preben Elkjær

Alder: 51 år

Landskampe/mål: 69/38

Preben Elkjær er i allerhøjeste grad stadig synlig for de fleste fodboldinteresserede danskere. Sammen med Brian Laudrup og Peter Schmeichel udgør Elkjær TV3’s kommentatortrio. Både når det gælder Champions League og landskampe toner Elkjær frem på danskernes skærm. Før han havnede på skærmen, forsøgte han sig kortvarigt som træner for Silkeborg IF og som direktør for B93. I 1997 lancerede Preben Elkjær sportskanalen TV S, der dog kun levede et år.

EM i 1984 blev den storrygende angribers gennembrud. Her scorede han det vitale 3-2 mål over Belgien, men brændte også Danmarks sidste straffesparksforsøg mod Spanien og sendte sydeuropæerne i finalen med revnede shorts.

-Jeg er medejer af et par småvirksomheder, men jeg er ikke med i den daglige drift. Det fylder ikke noget i min hverdag. Så dukker der et eller andet spændende op, er jeg interesseret. Det skal ikke være mig, der står med det daglige, men jeg har økonomi, knowhow og kontakter, så jeg vil gerne fortsætte ad den vej. Jeg har lært meget og kender mange. Det giver en stor kontaktflade. Og det er tit og ofte det, som folk står og mangler, når de skal i gang,« fortæller Elkjær i bogen »Drengene fra Wembley.

Ivan Nielsen

Alder: 52 år

Landskampe/mål: 51/0

Ivan Nielsen var forsvarsspiller af en sjældent set kaliber. Han har ry for at være den bedste danske forsvarsspiller nogensinde. Han blev især benyttet som markeringsspiller, hvor han med sine lange ben ragede alle bolde til sig. Det demontrerede han ved EM i 1984 (Frankrig), VM i 1986 (Mexico), og EM i 1988 (Tyskland). Han havde sin storhedstid i hollandsk fodbold og nåede at blive både hollansk mester og pokalvinder hele fire med Feyenoord og PSV Eindhoven. Han nåede dog også at være med til at sikre FC Københavns første mesterskab i 1993. I dag nøjes han med at spille Oldboys fodbold i Dragør Boldklub ved siden af sit VVS-firma, som han har sammen med sønnen Thomas.

- Jeg kunne sikkert godt have lavet mindre og levet på nogle af de penge, jeg tjente på fodbolden, men jeg ville ikke kunne holde ud at gå derhjemme. Jeg har prøvet det, men jeg bliver tosset i hovedet af det. Det må jeg indrømme, sagde Ivan Nielsen om karriereskiftet.

Frank Arnesen

Alder: 52 år

Landskampe/mål: 52/14

Frank Arnesen er vel den dansker, der har den største stilling i international fodbold. Som sportsdirektør i engelske Chelsea opererer han med budgetter, der årligt hæver sig over en mia. danske kroner, og dagligt fungerer han som klubbens sportslige leder med direkte reference til den russiske oliemilliardær Roman Abramovic. Frank Arnesen indstillede sin aktive karriere i 1988, men fortsatte uden for stregerne som assistenttræner i PSV Eindhoven, hvor han senere blev sportsdirektør og i 2005 kåret som verdens bedste af slagsen. Det bragte ham videre til Tottenham, inden han i 2006 havnede i Chelsea, hvor han i sidste weekend blev udnævnt som sportsdirektør:

- Det er ikke så stor en forskel for mig, for det er jo stadig fodboldspillere. Bare på et andet niveau. Men det er en stor udfordring. Jeg har været i fodbold hele mit liv, og jeg ser utroligt frem til denne her udfordring, sagde Frank Arnesen i den forbindelse.