Der er ikke rum til at være kreativ, når du som vælger træder ind i stemmeboksen i dag. Reglerne er enkle, og bliver de ikke fulgt til punkt og prikke, bliver din stemme ugyldig.

Valgstederne åbnede landet over klokken 8 og er frem til klokken 20 åben for stemmeafgivelse til dagens kommunal- og regionsrådsvalg, og således kan alle danskere over 18 år foruden udlændinge, der har boet mere end tre år og har opholdstilladelse i Danmark, nu stemme på deres lokale kandidater.

Ved sidste kommunalvalg i 2013 var valgdeltagelsen 71,9 procent, men det er ikke alle stemmer, der var gyldige, da de blev talt op.

Hvis du vil være sikker på, at din stemme kommer til at tælle, når det afgøres, hvordan dit lokale byråd skal stykkes sammen, så får du her overblikket over, hvordan du afgiver din stemme korrekt.

Du får i dag udleveret to stemmesedler, når du møder op valgstedet: Én til kommunalvalget og én til regionsrådsvalget. Din stemme er hemmelig, og derfor skal du gå alene ind i stemmeboksen og kun sætte ét kryds på hver seddel. På grund af stemmehemmelighed må du ikke tage et billede af dig selv eller din stemmeseddel inden i stemmeboksen.

Du kan stemme blankt, men i så fald bliver stemmen ugyldig. Dog vil stemmen tælle med i opgørelsen over det samlede antal afgivne stemmer, altså valgdeltagelsen.

Det er vigtigt at forstå, at det at sætte sit kryds på stemmesedlen skal forstås i bogstaveligste forstand. Således er tegnene ‘X’ eller ‘+’ gyldige. De skal dog sættes inden for felterne på stemmesedlen ud for en listebetegnelse (forkortelse for et parti eller lokalliste, red.) eller et kandidatnavn.

Det er vigtigt, at krydset bliver sat tydeligt og præcist, da stemmen ellers risikerer at blive ugyldig. Flere krydser vil også gøre stemmen ugyldig.

Symboler og tegn, eksempelvis emojis, og skrift, eksempelvis dit eller en anden persons navn, vil også gøre stemmen ugyldig. Det skyldes, at stemmesedlen ifølge loven skal være fri for ‘særpræg'.

Hvis du kommer til at sætte dit kryds forkert eller på anden vis bryder med reglerne, kan du bede om en ny stemmeseddel så længe, du ikke har lagt en stemmeseddel i stemmekassen.

Når din stemme er afgivet korrekt, skal du folde stemmesedlen sammen og komme den i stemmeboksen.

Kilder:

Økonomi- og Indenrigsministeriet, Folketinget, Retsinformation