Med en formue på 17 milliarder kroner ligger hun helt i top blandt Danmarks rigeste. Formuen er skabt af hendes far, der i årtier selv sad på direktørposten i familieimperiet. Onsdag meddelte familien dog, at man fremover vil overlade styringen til andre. Her er den fascinerende historie bag Danmarks femterigeste familie, der startede med en ung skomagers drøm.

Vi kender dem alle sammen. Og de fleste af os har nok på et eller andet tidspunkt haft et par på fødderne. Hvis ikke ligefrem ejet dem, så i hvert fald prøvet dem i en forretning.

Det er som om, at hvor end man befinder sig i Danmark, er der en Ecco-sko inden for rækkevidde. Og bevæger man sig ud i verden, kan man i enhver storby med respekt for sig selv efterhånden også opstøve et par af de berømte sko.

Men historien bag Ecco begynder et helt andet. I en helt anden tid. Langt fra det verdensomspændende firmas gigantiske succes de senere år. Og langt fra den svulmende formue på 17 milliarder kroner, som sønderjyske Hanni Toosbuy Kasprzak, der er datter af grundlæggeren, er vurderet til at have ifølge Berlingske Business.

Historien begynder nemlig i efterkrigsårene med skomageren Karl Toosbuy, der sammen med sin kone Birte boede i et hus i københavnerforstaden Bagsværd. For her blev der drømt store drømme.

Egentlig kom Karl Toosbuy fra Søllerød nord fra København – en kommune, der i dag hører til det såkaldte Whiskeybælte, hvor nogle af Danmarks rigeste foretrækker at bo.

Men Karl Toosbuy blev ikke udstyret med en spækket bankbog hjemmefra. I stedet måtte han ud at tjene allerede som 14-årig, hvor han arbejdede i en tørvemose. Og faktisk gjorde han det så godt, at han fik, fuld voksenløn. Det fremgår af en nekrolog, som Berlingske skrev i forbindelse med Karl Toosbuys død i 2004. Han blev 76 år gammel.

Lønnen i tørvemosen vidner lidt om den unge Toosbuys drivkraft. Og det gør hans efterfølgende gøren også. Efter tiden i tørvemosen fik den unge mand en plads som lærling på datidens fineste skofabrik, Hertz i København. Men der stoppede ambitionerne ikke. For Karl Toosbuy ville mere end ’bare’ at være skomager.

Om aftenen læste han derfor til designer, og det førte til, at han løbende blev forfremmet indtil han endte som direktør for en skofabrik i København, da han var først i 30’erne.

Med en post som direktør kunne han sikkert havde sikret sin kone og datter et udmærket liv i det sjællandske. Men ambitionerne var fortsat ikke nået. For Karl Toosbuy ville have sin egen skofabrik.

Hans kone Birte var præstedatter fra Aarhus, og måske var det netop derfor, at familien i 1963 flyttede til Jylland. Dog ikke til den jyske storby, men til Bredebro i Sønderjylland. Eller måske var det bare fordi, at der i Bredebro var plads til en fabrik.

Det 70 kvadratmeter store hus i københavnerforstaden blev solgt, familiens Ford Anglia blev pakket, og Karl, Birte samt deres fem-årige datter Hanni drog til Jylland.

Anna Kasprzak er en dygtig konkurrencerytter.
Anna Kasprzak er en dygtig konkurrencerytter. Foto: Henning Bagger
Vis mere

I Bredebro ventede der en tom nybygget fabriksbygning, der manglede et firma. Og det var her, at Karl Toosbuy begyndte at producere sko – i første omgang Venus-damesko, hvor hans kone Birte flittigt blev brugt som model, når skoene skulle præsenteres.  Skoene var dog ifølge kritikere for dyre, og det var først, da Karl Toosbuy opfandt Ecco-modellen med sko til fritidsbrug og en produktion med robotter, så omkostningerne kunne holdes nede, at det for alvor begyndte at gå fremad.

Trods kritikken kan man dog ikke sige, at salget af Karl Toosbuys sko i de første år gik ringe. Allerede det første år  i 1963 havde firmaet -ifølge bogen ’Arvingerne’ skrevet af forfatter og journalist Søren Jakobsen -  en omsætning på 2,15 millioner kroner. Dertil havde fabrikken skabt 43 nye jobs. Blot syv år senere var omsætningen steget til det tidobbelte, og 11 år senere havde Toosbuy åbnet sin første udenlandske fabrik.

I mange år led Ecco dog af, at firmaet havde et image af ’fodformet sundhed’, men da designet i 1990’erne blev mere moderne og strømlinet, fik succesen endnu et nøk opad. Samtidig kom Ecco også på markedet i USA, hvor mærket hurtigt blev populært.

I 2015 havde Ecco en omsætning på mere end ni milliarder kroner samt 19.000 ansatte på verdensplan. 540 af de ansatte arbejder på virksomhedens adresser i det sønderjyske.

Hjernen bag Eccos succes var stifteren Karl Toosbuy. En mand, der blev beskrevet som karismatisk, men også som en lidt hård karakter. Han var selv direktør for Ecco i flere årtier og var det også, da han døde i 2004. Angiveligt mente han selv, at han var den bedste til jobbet.

Ecco-sko-direktør Karl Toosbuy ses her, da han var til audiens hos dronningen.
Ecco-sko-direktør Karl Toosbuy ses her, da han var til audiens hos dronningen. Foto: Bjarne Lüthcke
Vis mere

Ifølge bogen ’Arvingerne’ fik Toosbuys styreform flere underdirektører til at forsvinde. Og det ærgrede ham da også, at datteren Hanni ikke havde lyst til at efterfølge sin far i direktørstolen:

»Jo, det har engang ærgret mig, at min datter ikke ville være direktør og fortsætte efter mig, men det er hendes valg, og jeg forstår hende godt. Jeg og hendes mor har levet et liv, hun ikke vil leve,« har Toosbuy fortalt ifølge bogen. Han forklarede  også, hvordan han aldrig holdt ferie.

Hvad datteren ikke ville, ville svigersønnen Dieter Kasprzak heldigvis gerne. Og i sin svigersøn fandt Karl Toosbuy sin efterfølger.

Ligesom stifteren var svigersønnen uddannet skodesigner. Og det var netop Dieters skokollektion på en messe i det sydlige Tyskland i begyndelsen af 90’erne, der fik vækket Karl Toosbuys interesse.

Karl Toosbuy ansatte den tyskfødte Dieter som freelance skodesigner, og Dieter kvitterede for tilliden ved at forelske sig i chefens datter. Parret blev gift og bosatte sig i Tyskland.

Men i 1996 rykkede parret teltpælene op og rykkede til Danmark sammen med deres to børn, André og Anna. Måske for at forberede sig til at overtage familieimperiet. I hvert fald blev Dieter Kasprzak ansat til at stå i spidsen for Eccos designcenter.

De sidste ti år inden Ecco-grundlæggerens død i 2004 stod Kasprzak for produktudviklingen, mens Toosbuy var ansvarlig for produktionen. Og parret havde tilsyneladende så god forståelse for hinanden, at Karl Toosbuy dannede sig en forestilling om, hvem der skulle overtage efter ham.

»Vi havde et godt samarbejde med ansvar for hver sit område. Jeg har opbygget designcentret her i Tønder og haft fokus på detaljen, mens Toosbuy koncentrerede sig om produktionen. Jeg skal nu som noget nyt i gang med at sætte mig ind i alle hans områder,« fortalte Dieter Kasprzak i et interview med Berlingske kort efter svigerfaderens død.

Efter svigerfaderens død overtog Dieter Kasprzak titlen som administrerende direktør i Ecco. En titel han har haft lige siden – indtil den 25. maj 2016, hvor Ecco meddelte, at den 66-årige svigersøn gik af, og at familien dermed for første gang i årtier overlod styringen af Ecco til ikke-familiemedlemmer.

Valget falder dog ikke på en fremmed, idet firmaets nuværende finansdirektør Steen Borgholm ifølge Ecco vil blive udnævnt til efterfølgeren.

»Jeg er utrolig glad for, at vi har den rette person fra egne rækker til at overtage den daglige ledelse af ECCO,« udtaler Hanni Toosbuy Kasprzak i en pressemeddelelse fra Ecco i forbindelse med tronskiftet.

Med Dieter Kasprzaks farvel til direktørstolen er familien dog ikke helt væk fra de tunge poster i Ecco. Selv om Hanni Toosbuy Kasprzak aldrig havde nogen drøm om at forfølge sin far, så er hun dog alligevel endt med en betydningsfuld post i koncernen, idet hun er formand for virksomhedens bestyrelse.

Desuden vil Dieter Kasprzak også fremover have plads i Eccos bestyrelse, ligesom han stadig vil have en finger med i spillet, hvad angår Eccos design- og produktudvikling.

Familien har derudover også en del andet at se til, idet begge parrets børn dyrker sport på eliteplan. André Kasprzak er professionel golfspiller, mens lillesøster Anna Kasprzak har kastet sin kærlighed på hestesporten.

Og hun gør det så godt, at hun senere på året i en alder af blot 26 år formentlig skal deltage i sit andet OL som dressurrytter.

For at støtte op om datterens passion har familien bygget et storslået ridecenter til hende bag familiens hjem i Haderslev.

Både mor og datter har i øvrigt taget lastbilkørekort, så de selv kan køre rundt med Annas heste i hele landet, når hun skal konkurrere.