Søværnets Frømandskorps, Danmarks maritime specialoperationsstyrke, blev oprettet i 1957 med forbillede i det britiske Special Boat Service, amerikanske Navy SEALs og den norske Marinejegerkommandoen.

Belært af erfaringer fra 2. Verdenskrig viste der sig for fremtidens Danmark behov for en specialoperationsstyrke, som fra vandet, under vandet, på vandet eller via vandet dels var i stand til hemmeligt at rekognoscere både mod og dybt bag fjendens linjer, og som samtidig bestred helt særlige operationelle færdigheder, så man ville være i stand til at udføre angreb og sabotage mod fjendtlige skibe, faste installationer og egentlige kampopgaver.

Frømandskorpset kan i princippet sættes ind overalt på kloden, hvis forsvarsministeren og forsvarschefen giver ordre til det.

 

TV: Er du på mobilen - se tv-klip hvor frømænd sniger sig ind på fjenden her

Langt de fleste operationer er hemmelig-stemplet, og mange kommer aldrig eller først langt senere til offentlighedens kendskab.

I begyndelsen af 00’erne var Frømandskorpset sammen med Jægerkorpset, Hærens specialoperationsstyrke, indsat i krigene i Afghanistan og Irak.

Hvor det er Jægerkorpsets speciale at trænge ind bag fjendens linjer fra luften med faldskærm, er det Frømandskorpsets spidskompetence at komme ind fra havet eller operere på og i havet.

kev9

En frømand kan påregne at være udsendt på operationelle opgaver eller træning i udlandet mindst halvdelen af året og ofte mere.

Frømandskorpset har siden sin oprettelse holdt til ved Isefjorden på Marinestation Kongsøre, hvor der, inklusiv sprængningseksperter og den samlede stab, er 150 ansatte.

 
Er du på mobilen - se i dette tv-klip, hvordan frømændene ville befri et gidsel