En uge som frivilligt arbejdende fik økonomiske konsekvenser for Rie Jespersgaard Jensen. Hun blev trukket en uge i dagpenge, selv om a-kassen havde opfordret hende til frivilligt arbejde. De samme »tåbelige« regler gælder for alle ledige, siger a-kasse.

Dagpengemodtagere risikerer en økonomisk straf, hvis de arbejder frivilligt hos en organisation. Det sker, selv om A-kasser netop opfordrer til, at ledige arbejder frivilligt.

Årsagen er ifølge en A-kasse »tåbelige regler,« der fortsat gælder for alle dagpengemodtagere, og som spænder ben for frivilligt arbejde.

Til marts strammes reglerne, når regeringen ophæver den prøveordning, der de seneste to år har gjort det muligt for dagpengemodtagere at arbejde 15 timer frivilligt om ugen uden at blive frataget i dagpenge.

Rie Jespersgaard Jensen var en af de dagpengemodtagere, der har arbejdet frivilligt, da hun sidste sommer var ledig. Hun oplevede som en direkte konsekvens at blive trukket en uges dagpenge.

»Jeg blev meget overrasket, for min A-kasse havde netop opfordret til, at jeg skulle arbejde frivilligt, og jeg havde varslet dem i god tid. Jeg så mange fordele ved at være frivillig, mens jeg søgte lønnet arbejde,« siger hun.

For frivilligt arbejde gav mulighed for at netværke med andre frivillige, der potentielt set kunne hjælpe Rie Jespersgaard Jensen tilbage på arbejdsmarkedet. Derfor besluttede hun, der er uddannet mejerist, sig for at blive frivillig ved 4Hs Madskoler, der hjælper børn med at få bedre kost- og motionsvaner i deres ferier.

»Jeg ville give min viden om kost, fødevarer og køkkenhygiejne videre til børn. Samtidig var det en mulighed for holde mine færdigheder ved lige, mens jeg ledte efter arbejde,« siger Rie Jespersgaard Jensen.

I hendes uge som frivillig overholdt hun alle krav til dagpengemodtagere, og om fredagen var hun til jobsamtale ved den bioteknologiske virksomhed Christian Hansen, hvor hun siden har været ansat som laborant­tekniker.

Men efter ugen med det frivillige arbejde meddelte A-kassen, FTF-A, at de ville trække Rie Jespersgaard Jensen en uges dagpenge, fordi hun havde været frivillig hos Madskolerne.

Hun fortæller, at det var en uges løn, som familien uventet måtte trække fra budgettet.

Jobfremmende at arbejde frivilligt

Men selv om det var FTF-As beslutning at trække Rie Jespersgaard Jensen i dagpenge, er A-kassen helt enig med medlemmet i, at reglerne er urimelige.

»Det er nogle ganske tåbelige regler, der er meget begrænsende,« siger Lars Toft Simonsen, chefjurist i FTF-A og gentager, at FTF-A mener, at det er en god idé, at medlemmerne udfører frivilligt arbejde.

Men problemet med Rie Jespersgaard Jensens frivillighed var, at Madskolerne ikke kun er drevet af den frivillige organisation 4H. Projektet får både sponsorater af Landbrug & Fødevarer og Rema 1000, og så er sekretariatslederen ansat af Landbrug & Fødevarer.

Selv om der ikke er nogen, der profitterer af Madskolerne, så tilskriver reglerne i lovgivningen, at dagpengemodtagere ikke kan arbejde frivilligt for organisationer, hvor virksomheder eller interesseorganisationer er involveret i den administrative del af organisationen.

»Det er strengt, at hun bliver straffet for det, men vi er låst på hænder og fødder af reglerne udstukket fra ministeriet,« siger Lars Toft Simonsen. Derfor er FTF-A også imod, at det antal timer, som ledige kan arbejde frivilligt, bliver reduceret fra 15 til fire timer fra 20. marts.

Netop frivilligt arbejde kan være vigtigt for en ledigs vej tilbage til lønnet arbejde, siger arbejdsmarkedsekspert, Bent Greve, fra Roskilde Universitet.

»Det er en måde, hvorpå man kan sandsynliggøre, at man faktisk gerne vil lave noget, selv om man er ledig,« siger Bent Greve.

Han påpeger, at netop frivilligt arbejde kan være mere relevant og effektivt i jobsøgningen end kurser, som A-kasser og jobcentre tilbyder.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) erkender at reglerne for frivilligt arbejde er for stramme for dagpengemodtagere. Blandt andet derfor har han iværksat en undersøgelse af reglerne på området.

»Jeg synes, vi skal lave reglerne om og kigge på, hvordan vi definerer en frivillig forening. For det er der forskellige opfattelser af,« siger han. Beskæftigelsesministeren kommer med et udspil i marts, der bl.a. vil indeholde et forslag til det antal timer, det skal være muligt for dagpengemodtagere at arbejde frivilligt. Han siger, at en grænse på fire timer er for lidt men vil ikke uddybe udspillet nærmere.

På Christiansborg er der splid om, hvorvidt muligheden for 15 timers frivilligt arbejde skal reduceres. Enhedslisten ønsker, at antallet af timer skal reduceres fra de 15 timer i forsøgordningen, mens regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, ønsker, at timeantallet skal være højere end fire timer.

»Men vi kan ikke bare lade folk arbejde alle de frivillige timer, som de vil,« siger beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF). Han vil dog ikke svare på, præcist hvor mange timer, ledige skal kunne arbejde frivilligt.

Det vil derimod de Radikale, der som en del af forrige regering var med til at indføre forsøgsordningen.

»Det er rigtigt ærgerligt, at timeantallet sættes ned til fire timer. Det er kun godt, at dagpengemodtagere vil bidrage frivilligt. Vi så gerne, at forsøgsordningen med de 15 timer fastholdes,« siger beskæftigelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

I mellemtiden har Rie Jespersgaard Jensen valgt at klage til Ankestyrelsen over FTF-As afgørelse, og FTF-A håber sågar, at deres medlem får medhold, siger Lars Toft Simonsen:

»Vi har en række andre medlemmer, der er i præcis samme situation. Vi håber, Ankestyrelsen kan se, at der ikke bliver tjent penge på Madskolerne. Vi håber, at styrelsen vil sige, at de her regler er skrupmærkelige at forstå.«