Jonas Esbjerg Krogh står tit i vinduet og kigger langt efter sin storebror Oliver, når han skal mødes med sine venner for at lege. Jonas har nemlig ikke selv nogen venner.

Det vil forældrene lave om på, og derfor inviterer de alle børn med særlige behov til legedag søndag klokken 11 i Dalum Spejdercenter i Odense.

Jonas Esbjerg Krogh fra Tarup nær Odense er syv år gammel og kognitivt handikappet, hvilket vil sige, han er retarderet. Hans IQ er halvt så høj som andre syvåriges, og hans mentale kapacitet er den samme som hos et barn på tre-fire år.

I børnehaven havde han masser af venner, men sådan er det ikke længere.

»Relationerne i børnehaven har trukket sig. Faktisk er det forældrene, der trækker sig, for de kan ikke rumme, at Jonas ikke er som andre børn,« siger Jonas’ mor Berit Esbjerg Krogh til BT.

Forældrene Christian og Berit Esbjerg Krogh har ellers forsøgt at holde fast i vennerne. De har tilbudt, at legeaftalerne kunne være hjemme hos dem, at de kunne hente og bringe og sørge for alt, men intet har hjulpet.

Familien Esbjerg Krogh inviterede til legedag søndag i Dalum Spejdercenter. Her Jonas, Berit, Christian og Oliver Esbjerg Krogh.
Familien Esbjerg Krogh inviterede til legedag søndag i Dalum Spejdercenter. Her Jonas, Berit, Christian og Oliver Esbjerg Krogh. Foto: Christian Esbjerg Krogh
Vis mere

Ensomheden er stor

»Det er rigtig hårdt for os, at han bliver fravalgt, og Jonas bliver ked af det, når hans bror skal besøge sine venner, men han ikke selv har nogen at lege med,« siger Christian Esbjerg Krogh.

Jonas går på specialskole, og han er godt træt, når han kommer hjem. Derfor skal legeaftalerne som regel finde sted i weekenden, men fordi han går på en specialskole, ligger den ikke nærområdet, og derfor er det ikke nemt at arrangere legeaftaler, da børnene bor langt fra hinanden.

Også for forældrene er det svært at have et handikappet barn.

»Jeg har følt mig meget alene i verden, fordi mit barn ikke er som alle andres, og jeg har oplevet en stor sorg og ensomhed forbundet med at have et handikappet barn,« siger Berit Esbjerg Krogh.

Hun føler sig ofte stemplet, når hun fortæller om Jonas. Hun har en fornemmelse af, at folk mener, at hvis der er noget galt med barnet, er det moderens skyld. Noget, som hun forklarer, er helt hen i vejret, for det handler om genetik.

Der skal være plads til alle

Forældreparret har derfor valgt at arrangere en legedag, som løber af stablen søndag klokken 11 i Dalum Spejdercenter, og alle børn med særlige behov og deres forældre er velkomne.

»Som forældre til et barn med særlige behov har vi ofte følt os alene, og det tror vi, andre forældre i samme situation også gør. Derfor vil vi gerne skabe et miljø, hvor vi kan samles, og hvor man helt selv bestemmer, hvor meget man vil involveres,« siger Christian Esbjerg Krogh.

Legedagen er både for at Jonas kan få nogle venner og for at skabe et miljø, hvor forældre kan trække på erfaringer og dele tanker om hverdagen med et handikappet barn med hinanden.

Og så skal det naturligvis være en glad dag, hvor alle også bliver mindet om, at det er dejligt at have et barn, der ikke er ligesom alle andre.

Jonas Esbjerg Krogh er syv år og har ingen venner på trods af utallige forsøg på at få nogen.
Jonas Esbjerg Krogh er syv år og har ingen venner på trods af utallige forsøg på at få nogen. Foto: Christian Esbjerg Krogh
Vis mere

»Vi vil også gerne sætte fokus på alle de gode ting, der er ved at have et handikappet barn. Vi ville aldrig være foruden Jonas, og alle hans fremskridt er magiske for os,« siger Berit Esbjerg Krogh.

I bund og grund handler det om at bryde det tabu, det er at have et anderledes barn. Og derfor har forældrene også kun én opfordring at komme med:

»Om dit barn er fysisk eller psykisk handikappet, så kom og vær med. Alle er velkomne.«