Mathias Friborg Madsen befinder sig kun få meter fra den sølvfarvede Mac Book Pro, han fik stjålet i sidste måned. Det kan han se på sin iPhone. Men politiet vil ikke, og Røde Kors kan ikke, hjælpe ham med at få den ud af Center Sandholm.

Kun et hegn og nogle gule mursten adskiller Mathias Friborg Madsen og hans Mac Book. Men han kan ikke få fat på den.

- Det er sindssygt frustrerende, at man står så tæt på, og man ikke kan gå derind. Det føles som om, det er en kriminel højborg, hvor de kan sidde beskyttet af myndighederne, siger Mathias Friborg Madsen og ser ind gennem den sorte gitterport, der holder Center Sandholms cirka 500 beboere adskilt fra det øvrige samfund.

Læs også: Politiet: Vi leder ikke

Mathias Friborg Madsen blev bestjålet 12. september, da han tog toget mellem København og Roskilde. Den 22-årige CBS-studerende faldt i søvn i toget, og da han vågnede var hans taske væk.

I tasken lå hans pung, hans kreditkort, skolebøger for 3.000 kroner og hans sølvfarvede Mac Book Pro.

Penge, kreditkort og bøger kan erstattes, men på computeren lå der 5.000 uerstattelige billeder fra en jordomrejse, Mathias Friborg Madsen var på tidligere i år.

Han har ikke nået at lave back-up af billederne, så medmindre han finder sin computer, er billederne fra Australien, USA, Canada, Mexico, Belize og Guatemala tabt for tid og evighed.

- Jeg havde lyst til at grave mig ned i et hul, da det skete, men der var et spinkelt håb om, at jeg kunne finde den, fordi jeg havde installeret ’Find my iPhone’ på computeren, siger Mathias Friborg Madsen.

’Find my iPhone’ er et program, man installerer i sin computer og telefon. Hvis computeren eller telefonen bliver stjålet, kan man efterfølgende spore apparatet via et elektronisk signal, der bliver sendt i det øjeblik, apparatet bliver koblet til internettet.

Politiet: Glem din computer

En uge efter tyvetiet kunne Mathias Friborg Madsen se på sin telefon, at computeren befandt sig i Center Sandholm, et asylcenter i Nordsjælland, der huser omkring 500 asylansøgere.

- Jeg blev meget glad og troede, at nu ville jeg få min computer igen, fortæller han.

Men den besked han fik, da han kontaktede politiet med oplysningerne, var nedslående:

- De sagde, at de ikke havde resurser til at ransage hele Sandholmlejren for at finde en computer. Hun sagde: Glem den computer, den får du aldrig igen, fortæler Mathias Friborg Madsen.

Han ringede herefter til Røde Kors, der står for driften af Sandholmlejren. Men her var der heller ingen hjælp at hente.

- De ville ikke lukke mig ind, for de mente, at det ville være selvtægt, hvis jeg selv gav mig til at lede efter computeren, siger Mathias Friborg Madsen.

Kunne føre til oprør

Den samme besked fik BT, da vi i går mødte op ved Center Sandholm for at opsøge tyven.

- Jeg kan ikke tillade, at I kommer ind og begynder at lave en efterforskning, siger centerleder på Center Sandholm Michael Ehrenfels, da BT ringer til ham.

Han vil dog gerne sige lidt mere om den bygning, Mathias Friborg Madsens Mac Book tilsyneladende befinder sig i.

- Der er tale om bygning 68, hvor der bor 250 personer fordelt på 98 værelser. I bygningen bor der mænd, kvinder, børn, par og enlige, siger han.

Efter Mathias Friborg Madsens far ringede til Midt- og Vestsjællands Politi og brokkede sig, var en patrulje ude i Sandholmlejren for at se, om de kunne indkredse signalet til et bestemt værelse, men de vurderede, at det var for utydeligt til at fortsætte efterforskningen.

- De fortalte min far, at hvis de begyndte at ransage værelserne, kunne det føre til oprør blandt asylansøgerne, hævder Mathias Friborg Madsen.

Han har nu næsten opgivet håbet om at få sine billeder at se igen.

Tyvebander i Sandholm

Center Sandholm huser hele bander af tyveknægte og får mange henvendelser om stjålne genstande.

Mathias Friborg Madsen er langtfra den eneste, der har fået stjålet sine ting af Center Sandholms beboere. Røde Kors får løbende henvendelser fra folk, der ganske som Mathias har lokaliseret deres stjålne telefoner og computere til en af lejrens barakker.

- En gang om måneden får vi henvendelser fra personer, der har sporet stjålne ting til Center Sandholm. I perioder er det hyppigere, siger centerleder Michael Ehrenfels.

- Så sent som i sidste måned havde jeg en ulykkelig pige i røret, som havde fået sin iPhone stjålet. Jeg kunne ikke andet end trøste hende, for vi kunne ikke finde den på baggrund af lokaliseringstjenesten, siger Michael Ehrenfels. Organiserede tyvebander

Beboere fra Center Sandholm er jævnligt involveret i kriminalsager om alt fra tyveri til narkohandel og drab. Center Sandholm huser fra tid til anden også regulære tyvebander.

- Der kommer åbenbart tyvebander, der stjæler iPhones, iPads og computere og bor i Center Sandholm ved at lade som om, de er asylansøgere, siger Michael Ehrenfels.