Flere danskere må indstille sig på at få mindre i lønningsposen mod til gengæld at beholde deres job. Sådan lyder vurderingen fra en arbejdsmarkedsforsker og et fagforbund.

I virksomheder som SAS, Jysk og Inspiration er medarbejderne allerede gået ned i løn for at bevare deres arbejdspladser.

Og i de kommende år vil det ifølge Information være en situation, som flere og flere danskere kommer til at stå i. Det vurderer Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, og Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- Lønnedgang er bestemt ikke noget, vi synes om, men vi frygter, at vi oftere og oftere vil opleve, at medarbejderne bliver tvunget til reel lønnedgang. Vi vil som fagbevægelse forsøge at kæmpe imod det, men hvis alternativet er en lukket arbejdsplads, kan en lønnedgang nogle gange være en nødvendig løsning, siger Bente Sorgenfrey.

Hun har netop været med til at forhandle en lønnedgang på plads for de FTF-medlemmer, der er ansat i SAS. Og det er sandsynligvis ikke sidste gang, en fagforening kommer til at stå i en situation, hvor den skal forsøge at mindske forringelserne frem for at hive lønstigninger hjem til medlemmerne, siger Flemming Ibsen.

- Det var tidligere et dogme, at man havde en overenskomst, som man ikke ville ændre på, og så kunne virksomhederne ellers bare fyre de ansatte. Men danskerne er blevet mere villige til at være fleksible på både løn og arbejdstid. Det er klart, at det er konjunkturafhængigt, men jeg tror også, det er en holdning, der har bidt sig fast, siger han.

Flemming Ibsen peger på, at alle faggrupper risikerer at blive ramt af lønnedgang.

Det er sandsynligt, at det bliver inden for brancher, hvor man er i hård konkurrence med udlandet, som for eksempel industrivirksomhederne. Det er sandsynligt, at det bliver ufaglærte og lavt uddannede, der vil komme til at stå i den situation, men det kan såmænd også være folk højere oppe i hierarkiet, der må bløde. For eksempel funktionærer, hvis virksomheden vil gå ind og effektivisere det administrative, siger han.

I en ny undersøgelse, som Epinion har foretaget for DR, siger 41 procent af de adspurgte, at de er parate til at gå ned i løn for at redde arbejdspladser.

Hos fagforbundet LO er man dog ikke enige i, at lønnedgang bliver udbredt.

- Lønnedgang er ikke det generelle billede. Langt størstedelen af arbejdsmarkedet har små, men dog positive lønstigninger. Decideret lønnedgang hører til undtagelsen, men det er klart, at der i nedgangstider vil være flere eksempler på virksomheder, hvor medarbejderne er parate til en midlertidig lønnedgang. Men på nationalt plan mener jeg ikke, der behøver at være frygt for lønnedgang, siger cheføkonom i LO, Jan Kæraa Rasmussen, til Information.

BNB