Danmark er blevet en nation af hensynsløse egoister, der føler det ganske naturligt at smide affald fra sig midt på gaden. En adfærd, der først og fremmest er grundlagt i fejlslagen opdragelse, mener eksperter. B.T. har været på gaden for at finde ud af hvorfor danskerne sviner så meget.

Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere

Gemmer ikke på skrald


Mesgina Ghebreghiorghis, 17 år, studerende.

- Jeg skoddede i skraldespandens askebæger, fordi min chef giver mig en skideballe, hvis jeg ikke gør. Når jeg ikke er på arbejde, skodder jeg på jorden. Madpapir smider jeg ud i skraldespanden, hvis der er en, men jeg gemmer ikke på det, til jeg finder en. Så smider jeg det på jorden. Jeg ved godt, at man kan få en bøde for at smide med skrald. Jeg var engang selv tæt på, da jeg smed med noget tyggegummipapir, men det får mig ikke til at lade være.


Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere
Tænker ikke over det

Emil Gundtmann, 22 år, arbejdsløs.
 
- Jeg tænkte faktisk ikke over, hvorfor jeg lige smed min dåse (pepsidåse, red.). Hvis jeg ikke kan finde en skraldespand, så smider jeg det på gaden. Men hvis der er en i nærheden, så smider jeg det selvfølgelig i den. Hvis jeg er ude i naturen, så tænker jeg nok mere på ikke at smide skrald ud, end når jeg går rundt herinde i byen. Hvis det er større end jeg kan have det i lommen, så smider jeg det på gaden. Jeg vidste faktisk ikke, at man kan få en bøde for at smide skrald på gaden.
Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere
Glemmer at det er skrald

Hermann Eliassen, 27 år, studerende.

- Jeg har smidt cigeratskodder på jorden så mange gange, at jeg ikke tænker over det længere. Det sker automatisk, for jeg glemmer nok, at det er skrald. Jeg tænker slet ikke over, at der er nogen, som rydder op efter mig. Måske, hvis jeg har læst om det i avisen, men jeg glemmer det hurtigt igen. Madpapir ryger dog altid i skraldespanden, ellers gemmer jeg på det, til jeg finder en. Jeg tør ikke andet for min kæreste. Jeg har aldrig hørt om, at man kan få en bøde for at smide med affald. Det vil da få mig til at tænke mere over mine affaldsvaner, for det er jo logisk nok.
Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere
Ingen skraldespand i nærheden

Villemo Lennartsson, 55 år, supervisor Gambro i Sverige:

- Jeg tænkte faktisk ikke over, hvorfor jeg smed mit skod på jorden. Men der var ikke lige en skraldespand i nærheden, så jeg vidste ikke lige, hvor jeg skulle gøre af det. Normalt har jeg et plasticbæger med, hvor jeg putter mine skodder i, men det har jeg ikke med i dag. Nogle gange putter jeg faktisk mine skodder i lommen. Jeg har måske mere en tendens til at smide skrald, når jeg går på gaden. Jeg kunne aldrig finde på at smide skrald, hvis jeg var ude i naturen.Foto: Bjarke Bo Olsen
Vis mere
I byen er det mere okay

Henning Christiansen, 58 år, faglig medarbejder i fagforeningen LFS:

- Jeg vidste ikke lige, hvor jeg skulle gøre af cigaretskoddet. Nu ryger jeg uden filter, så jeg synes ikke det er så slemt. Men hvis jeg røg med filter, ville jeg nok ikke smide det på gaden. Når jeg er herinde i byen, så tænker jeg måske ikke så meget over om jeg putter det i en skraldespand, men hvis jeg er på stranden, så samler jeg mine skodder og finder en skraldespand. Men alt i alt synes jeg, at der er alt for få cigaretstandere i København. Og større skrald, som dåser og flasker kunne jeg aldrig drømme om at smide ud. Det har jeg fået indprentet siden jeg var barn.