Vores samfund er stadig præget af borgerlige kræfter og indrettet sådan, at drenge må og skal være drenge, lyder vurderingen fra kønsforsker.

Tirsdag kunne man i BT og Berlingske læse historien om 3-årige Herbert. En helt normal dreng, der leger og går i børnehave. Og nåeh ja - så kan han godt lide at gå i kjoler.

Siden har debatten raset - både på bt.dk og i de andre danske medier. Nogle er blevet forarget over, at Herberts forældre lader deres søn gå i kjoler, mens andre har manet til ro. Men hvorfor er det, at denne historie har skabt sådan en hed debat blandt danskerne?

LÆS OGSÅ:

Svaret skal findes i den måde, vores samfund er indrettet på, lyder vurderingen fra kønsforsker ved Roskilde Universitet, Karen Sjørup:

- Denne debat vidner jo om, at vi stadig ikke har taget stilling til, hvad kønnene i vores samfund i virkeligheden er. Og debatten er også et udtryk for, at vi stadig er præget af borgerlige kræfter, der slår på den meget stereotype forestilling om dreng og pige. I de andre nordiske lande er man faktisk mere åben i forhold til opfattelsen af at være dreng eller pige, siger Karen Sjørup.

Kønsforskeren slår dog også på, at havde historien været omvendt - var det en pige i drengetøj og med sværd i hånden - havde den hverken vakt interesse eller debat. Så havde det 'bare' været en positiv historie hele vejen igennem:

- Piger hædres, hvis de opfører sig som drenge og leger med sværd og klatrer i træer. Hun ses som en stærk person og som en kommende leder. Men hvis drengen er piget, bliver det straks et problem. Dét at drenge leger med kjoler er så grænseoverskridende og angstprovokerende for forældrene, siger Karen Sjørup og uddyber:

- Det handler om, at kvindekønnet er ringere agtet end manden, og forældrene frygter, at drengen synker ned til kvinden. Drenge skal være maskuline, for de er vores krigere. Sådan har det været lige siden stenalderen.

Frygten for 'drenge og kjoler' er dog en helt forkert indstilling ifølge Karen Sjørup:

- Jeg synes, det er vigtigt, at man lader børn eksperimentere med deres opfattelse af køn. Vi skal blive bedre til at opfordre vores børn til at bruge deres fantasi i legen – om det så er i kjole eller ej. For det er jo ikke sådan, at dét at gå med kjoler betyder, at drengen senere bliver homoseksuel. Men det er dét, de frygter, siger Karen Sjørup.