Lyt til artiklen

Prinsesse Marie er protektor i Aids-Fondet, og i den forbindelse skulle hun have besøgt Sydafrika og Kenya fra 10. - 13. september. Men rejsen er blevet aflyst på vejledning fra Udenrigsministeriet på grund af politiske uroligheder i Kenya. Både præsidenten Uhuru Kenyatta og vicepræsident William Roto er anklaget for brud på menneskerettigheder og skal møde for FNs internationale straffedomstol i Haag til efteråret.

- Udenrigsministeriets opgave er at rådgive kongehuset, så de i forbindelse med udlandsrejser ikke risikerer at bringe sig selv i en situation, hvor de kan blive udsat for kritik, siger politisk direktør i Udenrigsministeriet Michael Starbæk Christensen.

- I forbindelse med rejsen til Kenya har udenrigsministeriet vurderet den politiske situation. Sagen er den, at Kenyas vicepræsident William Roto netop i de dage skal for den internationale straffedomstol i Haag på grund af krænkelser af menneskerettighederne. Det betyder et øget politisk fokus på landet i de dage, og derfor er vurderingen rimelig klar: Her risikerer prinsesse Marie at blive mødt af kritik, hvis hun besøger landet lige i de dage, siger han videre.

På rejsen til Sydafrika og Kenya skulle prinsessen have set en række projekter, der er blevet iværksat i kampen mod aids.

Ida Brix, der er pressekoordinator hos Aids-Fondet, er også meget ærgerlig over aflysningen og fortæller, at de hos Aids-Fondet har forsøgt at finde et andet passende rejsemål for prinsessen.

- Vi har brugt en masse krudt på at finde nogle andre projekter, prinsessen kunne se. Vi har også projekter i Malawi, men også der er der store uroligheder, så det kan heller ikke lade sig gøre. Projekterne i Kenya er unikke, så det er dem, vi gerne vil vise prinsessen og offentligheden, siger hun.