Det kan undre, at fem ud af seks drenge gik i koma, da 13 efterskolelever kæntrede i fredags på Præstø Fjord.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Men ifølge anæstesilæge Teit Mantoni fra Gentofte hospital er der en videnskabelig forklaring på, at der er flere drenge end piger, der gik i koma, da efterskoleeleverne kæntrede.

- Det, der isolerer, er den samlede mængde af fedtvæv og muskelvæv. Og for det meste har piger et lidt større subkutant fedtlag end drengene har. Det betyder, de har lidt større fedtlag under huden end drenge har. Og derfor burde de teoretisk være bedre beskyttet mod kulde, siger han.

Ombord på dragebåden var der
koma22
, hvoraf to ud af syv piger og fem ud af seks drenge gik i koma efter de havde kæmpe for deres liv i det kolde vand i Præstø Fjord.

Teit Mantoni forklarer, at der er meget stor individuel forskel på, hvordan man reagerer på kulde. Nogle personer kan holde deres temperaturer meget længe i koldt vand, mens andre kun kan holde deres kropstemperatur i få minutter. 

Han understreger, at påklædningen også kan have en isolerende virkning.

- Tøj isolerer også kroppen, selvom det bliver vådt. Det vil sige, at en stor jakke isolerer bedre end en tynd jakke, siger Teit Mantoni.

Han henviser også til, at vand leder 40-50 gange bedre end luft. Og det faktum, at , så har det betydet, at en større del af kroppen har været under vand, og dermed er kroppen blevet hurtigere nedkølet.